Рудо: Предавање за малинаре

У оквиру пројекта „Програмско управљање у служби црвеног злата“ на парцелама у МЗ Миоче и Рудо, у петак 03. јуна 2016. године, одржано је треће показно предавање за 40 малинара из Рудог.
Едукација о узгоју, заштити и о проблемима који су изазвани неповољним временским приликама, одржао је др Александар Лепосавић, научни сарадник са института за воћарство из Чачка.
Др Александар Лепосавић је током предавања обишао  девет малињака и на лицу мјеста дао оцјену засада и објашњење узрока њиховог тренутног стања, доброг или лошег. Такође, препоручио је и како да произвођачи отклоне неправилности у узгоју овог воћа, у погледу исхране и заштите, те санирања насталих проблема у појединим малињацима.
Током предавања Др Лепосавић је истакао да је ова година, са становишта временских услова, изузетно неповољна за малину, па су евидентни проблеми који се нису јављали ранијих година, а који ће значајно негативно утицати на количину и квалитет рода.
Пројекат „Програмско управљање у служби црвеног злата“ подржан је кроз грант Финансијског механизма за подршку пројектима интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској и општине Рудо.
Финансијски механизам је успостављен кроз заједничку иницијативу Министарства финансија Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, Амбасаде Швајцарске и Развојног програма Уједињених нација у БиХ.
Укупна вриједност пројекта износи 124.967 КМ, од чега је 99. 974 КМ обезбјеђено из средстава Финансијског механизма.