Шамац: Исплата подстицаја у наредних седам дана

Начелник Одјељења за привреду општине Шамац Светозар Евђић најавио је да ће у наредних седам дана бити исплаћено 15.000 КМ обавеза за подстицаје из 2014. године пољопривредницима на подручју ове општине. Одборници Скупштине општине усвојили су информацију о утрошку средстава за подстицај и развој пољопривреде.
– За пољопривреднике је укупно неисплаћено око 128.000 КМ подстицаја. Буџетска позиција за ову годину је 100.000 КМ и да не издамо ниједно рјешење за ову годину не бисмо били у могућности исплатити обавезе из претходне три године – навео је Евђић.
Он је рекао да је договорено да из буџета у 2017. години почну исплате за најстарије обавезе за подстицаје тако да ће у наредних седам дана бити исплаћено 15.000 КМ обавеза за подстицаје из 2014. године.
– На терет буџета за 2017. годину укњижена су рјешења из 2016. године, и то ће бити обухваћено исплатом, а, према новом Правилнику о подстицајима у пољопривреди, остаће нам на располагању око 65.000 КМ за рјешења из ове године – додао је Евђић.
Он је подсјетио да ће ове године бити исплаћен дио старих и дио нових обавеза, као и наредне године да би се увео ред у обрачунавање и исплате подстицајних средстава за развој пољопривреде и села.
– На то смо приморани због финансијске ситуације. Упркос повећању буџетске ставке са 70.000 КМ из 2016. године на 100.000 КМ, у 2017. години ми нисмо близу исплате свих обавеза по основу издатих рјешења. Правилник о подстицајима за ову годину донијећемо благовремено у јулу да се зна тачно шта ће се подстицати – најавио је Евђић.
Он је додао да ће дио средстава бити пласиран као подршка развојним пројектима у пољопривреди.

Извор: Општина Шамац