Шамац: Почиње сјетва дувана

Пољопривредна задруге “Обудовац” почеће у понедјељак, 22. марта, сјетву дувана, која је ове године планирана на 50 хектара, изјавио је директор ове задруге Максим Петровић.
Он је навео да је ријеч о сјетви дувана типа “вирџинија” која је планирана да се уговори са 40 произвођача из Шамца, Доњег Жабара, Пелагићева и Бијељине, а до сада је потписано 13 уговора.
Петровић је истакао да је ове године планирана производња за 10 одсто више у односу на прошлу годину.
“Обезбјеђују су потребни репроматеријали, плитице, тресет и чекамо заштиту у расаду. Са сјетвом почињемо у понедјељак, 22. марта, и планирамо да је завршимо до краја марта”, рекао је Петровић новинарима.
Пољопривредни произвођач Станислав Јаковљевић каже да је сваке године теже када је ријеч о производњи дувана, те да сије само један хектар, а има капацитет од 10 хектара.
“Тренутно припремамо суптрат и плитице за сјетву колико ко може. Улагања су огромна. За један хектар треба до 7.000 КМ да уожиш и када дође вријеме садња и копања радници скупи, струја скупа. Покушаћемо ову годину још, а на годину не знамо шта ће се десити”, рекао је Јаковљевић.
Он је истакао да је пољопривредним произвођачима одобрен републички подстицај, али да не знају колики је и када ће бити.

Извор: СРНА