Сарајево: Додијељено 1,06 милиона км за 19 малих и средњих предузећа

Директор за западни Балкан при Генералној дирекцији Европске комисије за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Женевив Руиз Калавера и резидентна представница УНДП-а Сезин Синаноглу уручили су јуче у Сарајеву представницима 19 средњих и малих предузећа сертификате о додјели грант средстава у укупном износу од 1,06 милиона КМ. Обраћајући се новинарима, Калавера је истакла да је циљ пројекта “Локални интегрисани развој”, који финансира ЕУ, а у склопу којег су додијељена грант средства, да се поправи животни стандард грађана, конкурентност и запосленост у БиХ. Она је нагласила да се пројекат спроводи у сарадњи са УНДП-ом, те да су предузећа којима су данас додијељена грант средства из области металне, дрвне и текстилне индустрије.
Калавера је истакла да би директну или индиректну корист од овог пројекта требало да има око 100.000 грађана БиХ, јер ће компаније које добију средства бити у прилици да улажу у модернизацију и отварање нових радних мјеста.
– Представници ових компанија су се обавезали да ће отворити нова радна мјеста, те да ће за три одсто повећати производњу. Намјера нам је да побољшањем животног стандарда поплочамо пут БиХ ка ЕУ – додала је она.
Резидентна представница УНДП-а Сезин Синаноглу истакла је да су средства додијељена компанијама у областима које су погођене поплавама 2014. године и на подручјима гдје је забиљежен велики број повратника.
– Додјелом ових средстава, заједно са ЕУ се хватамо у коштац са, можда, и највећим проблемом у БиХ, а то је економски развој. Мала и средња предузећа представљају кичму економског развоја – поручила је Синаноглу.
Она је нагласила да ЕУ и УНДП додјељују 1,06 милиона КМ, али да се и од компанија очекује да инвестирају саме, тако да би укупан ниво инвестиција из пројекта “Локални интегрисани развој” могао износити око 11 милиона КМ.
Новинарима су се обратили и извршни директор предузећа “Tри бест” из Бањалуке Бранко Ђуђић и Расим Мемагић, из компаније “Алма рас”, који су истакли да ће грант средства добро доћи за модернизацију производње и јачање конкурентности.  Ђуђић и Мемагић истакли су да предузећа у БиХ имају проблем са проналажењем квалификованог и оспособљеног кадра.  Пројекат “Локални интегрисани развој” представља дио ЕУ програма за локални развој и запошљавање, а финасира га ЕУ у укупном износу од 19 милиона евра. Циљ пројекта је економски опоравак подручја погођених поплавама, те подршка локалном економском развоју и невладиним организацијама, уз друштвени развој и обезбјеђивање мјера структуралог запошљавања путем локалног интегрисаног развоја.

Извор: СРНА