Сарајево: Награде за иновације

Вијеће за регионалну сарадњу (RCC) покреће додјелу регионалне награде Regional Butterfly Innovation Award која тражи иновативна, перспективна и тржишно-заснована рјешења са Западног Балкана. Фонд Butterfly Innovation Award износи 30.000 ЕУРА, при чему ће најбоље рјешење у свакој од 6 категорија добити награду од 5,000 ЕУРА.

Пријаве је могуће доставити за највише двије од шест категорија:

  • Иновације у индустрији (прерада метала, креативне индустрије, пољопривредно-прехрамбена, зелена и циркуларна економија, туризам, финансијска технологија, образовна технологија, биолошка технологија, здравствена технологија, итд);
  • Зелене иновације (климатска акција, одржива енергија, мобилност и пољопривреда, борба против загађења, заштита природе и биодиверзитета, итд.);
  • СТЕМ иновације (наука, технологија, инжењеринг и математика);
  • Иновације младих (признавање студената универзитета или средњих школа);
  • Универзитетске иновације (препознавање предузетничке културе на универзитетима);
  • Иновације у женском предузетништву (препознавање жена иноватора и предузетница).

Позивамо квалификоване појединце и организације да се пријаве и узму учешће у овом конкурсу.

Кандидати морају бити држављани или стални становници Западног Балкана (Албанија, Босна и Херцеговина, Косово*, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Србија). Пријаве морају одговарати једној од службених категорија награда, а иновативна рјешења морају показати активан утицај на Западном Балкану.

Прва регионална награда Butterfly Innovation Award осмишљена је да подстакне, прикаже и подржи иновације и иноваторе са Западног Балкана. Ширење иновативне културе у нашем региону мора бити подржано представљањем достигнућа и оснаживањем осјетљивих група као што су млади и жене. Знамо да је успјех често усамљен пут, и биће нам драго уколико можемо бити од помоћи на том путу.

Процес пријаве је отворен до 13. маја 2022. године. Добитници награде ће бити објављени 27. јуна 2022. године на догађају који ће се преносити уживо на профилима друштвених мрежа Вијећа за регионалну сарадњу.

Придружите нам се у проналажењу оригиналних и јединствених рјешења из наше регије!
Можете се пријавити ОВДЈЕ

Све што треба да знате о Regional Butterfly Innovation Award је доступно на https://www.rcc.int/pages/156/regional-butterfly-innovation-award-2022

Regional Butterfly Innovation Award је финансирана од стране Европске Уније а спроводи је Вијеће за регионалну сарадњу. Дио је Акционог плана за заједничко регионално тржиште  за Западни Балкан.