Сарајево: Званично предложена забрана извоза дрвних сортимената

Министарство спољне трговине и економских односа спремило је приједлог одлуке о забрани извоза шумских дрвних сортимената, огрева и других производа од дрвета, међу којима и пелета.

Ријеч је о привременој забрани која би трајала 90 дана и за коју је остављена могућност да буде продужена са циљем да се заштити домаћа привреда и заустави даље дивљање цијена.

– По истеку рока, Савјет министара ће продужавати заштитне мјере предвиђене одлуком, на приједлог и на основу извјештаја о ефектима примјене ове одлуке достављених од стране Минстарства спољне трговине а све до испуњавања циљева увођења мјера – наводи се у приједлогу одлуке.

У њој се додаје како Савјет министара и прије истека рока може преиспитати примјену одлуке у случају испуњености циљева њеног доношења.

– Сврха одлуке је осигурање неопходних количина за прерађивачку индустрију и отклањање пријетње од озбиљне или непоправљиве штете за шуме у Босни и Херцеговини, те спречавање критичне несташице ових производа за становништво и привреду проузроковане кризом на свјетском тржишту енергената – навели су у ресорном министарству.

Извор: ba.ekapija.com