Спој модерног и традиције главни адут за будућност

Бањалучка “Витаминка”, која се седам деценија бави прерадом воћа и поврћа те производњом сокова, и поред бројних проблема које привредницима доноси бх. тржиште, има велике планове за будућност.
Њихов асортиман је свој пласман осим у БиХ пронашао и на тржиштима ЕУ, Швајцарске, Црне Горе, САД, Канаде и Аустралије.

vitaminka3Осврћући се на јубилеј који ове године слави ово акционарско друштво и 70. година постојања, генерални директор Жарко Микић, говорећи о будућим плановима, рекао је да је њихов циљ запослити још радника и повећати садашњи капацитет ове фирме.
– Имамо најсавременију опрему и са њом намјеравамо стварати конкурентне производе с којима ћемо изаћи на бх. и регионално тржиште. Међутим, није довољно што ми имамо такве капацитете, јер такав план захтијева да најсавременију опрему морају имати и пољопривредни произвођачи – истакао је Микић.

vitaminka8

“Витаминка” АД имала је од самог почетка производе од шумског воћа – шипка, купине, дрењка, а и данас покушава да их одржи.
Према ријечима генералног директора, то није лак посао јер постоје потрошачи који не могу себи приуштити производ који је 100 одсто воћни, али се зато производе и они који садрже 50 одсто воћа.
– Циљ нам је свакако да задржимо овакав тренд раста и стабилизовање производње, а надам се да ћемо оваквим приступом то и успјети – каже он.
Додаје да ипак постоје и проблеми када је пословање у питању, а међу највеће спада то што се не могу поуздати ни у количину ни у квалитет сировине, иако у пословању са трговачким ланцима све мора бити унапријед договорено.
Међу остале проблеме с којима се сусрећу спада и недостатак произвођача амбалаже, тако да за исту морају издвојити новца скоро колико и за цијелу производњу.
Међутим, према његовим ријечима, држава би могла помоћи произвођачима ако би радила на стварању конкурентног привредног амбијента и спријечила нелојалну конкуренцију.

vitaminka-5

Николина Мићић, финансијски директор, каже да је упркос опадању потрошачке моћи “Витаминка” успјела остварити позитивно пословање и раст прихода у 2016. години у односу на претходну годину.
Она додаје да су у “Витаминци” сви радници, њих 197, пријављени и да су им обезбијеђени превоз и топли оброк, док се они који раде у смјенама превозе аутобусом ове фирме.
– У сезони запошљавамо од 300 до 500 сезонских радника којима се доприноси уплаћују преко омладинске задруге, а који такође имају обезбијеђен превоз и топли оброк – истиче Мићићева и каже да око 300 пољопривредних газдинстава гравитира “Витаминци”, што значи да, иако они своје производе испоручују задругама, ова фирма их откупљује.
– Годишње откупљујемо десетине хиљада тона воћа и поврћа, а то је најбоља гаранција да можемо бирати само најбоље, најсвјежије и најсочније плодове – рекла је Мићићева.
Нада Бабић (54) већ десет година ради у производњи “Витаминке” и каже да је условима рада као и односом међу колегама више него задовољна.
– Вољела бих да остане овако и да опстанемо јер заиста немам примједаба на третман радника у нашој фирми. У данашње вријеме, када је посао све теже пронаћи, могу слободно рећи да сам презадовољна оним што се нуди у „Витаминци“ – казала је Бабићева.

ПРОФИЛ ФИРМЕ
Назив: “Витаминка” АД Бањалука
Сједиште: Бањалука
Основана: 1947.
Дјелатност: Производња производа од воћа и поврћа и сокова
Број запослених: 197 (у сезони од 300 до 500)
Контакт: ба.витаминка-креис.цом, 051/334-000

 

О пројекту “50+”           50

Пројекат “50+” покренуле су “Независне новине” и Привредна комора Републике Српске, а у оквиру Пројекта промоције домаће производње “Наше је боље”. Он ће трајати током 2017. године, а планирано је континуирано представљање успјешних приватних предузећа које послују у нашој земљи, а запошљавају 50 и више радника.
Циљ пројекта је представити што више позитивних примјера приватног предузетништва, како бисмо подстакли инвестиције и развојне програме и како би јавност била упозната са пословним могућностима, производним асортиманом или услугама које пружају домаће компаније.
Пројекат се реализује уз подршку и помоћ Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа РС и Министарства индустрије, енергетике и рударства РС.

извор: Независне новине