Србац: Општина суфинансира набавку система за наводњавање

Општина Србац ће издвојити најмање 20 хиљада КМ за суфинансирање набавке система за наводњавање у циљу отклањања посљедица суше, а у случају да остане неискориштених средстава од новчаних подстицаја за пољопривреду, ова средства би могла износити и до 30 хиљада КМ. Ово је закључак са јучерашњег састанка начелника општине Млађана Драгосављевића са представницима Удружења пољопривредних произвођача “Мотајица” Србац.
Високе температуре ваздуха и недостатак падавина су причинили огромне штете на пољопривредним усјевима широм србачке општине, због чега су чланови овог удружења још почетком овог мјесеца иницирали заједнички састанак са начелником, када су и обављени први разговори на ову тему.
На састанку је усаглашено да ће се ускоро расписати јавни позив за набавку система за наводњавање који ће бити отворен до 30. новембра, а право учешћа ће имати регистрована пољопривредна газдинства која буду испуњавала услове предвиђене Правилником о условима и начину остваривања новчаних подстицаја у пољопривреди за 2017. годину.
“У складу са овим правилником, али и програмом обезбјеђења и кориштења новчаних средстава за подстицање развоја пољопривреде крајем прошлог мјесеца смо расписали јавни позив за додјелу подстицаја у износу од 30 хиљада КМ за воћарску и повртларску производњу. На наредној сједници Скупштине општине Србац предложићемо да се измјени дио правилника и уврсти додатних 20 хиљада КМ за набавку система за наводњавање, а уколико се не утроше сва средства за пољопривредне подстицаје, износ за набавку система ће бити још већи”, рекао је начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић.
Он је додао да ће новим јавним позивом општинска управа суфинансирати набавку система за наводњавање, односно тифона, пумпи и копања артешких бунара, а биће суфинансирано највише до 50 одсто средстава за ову намјену.
Предсједник удружења, Јовица Ћирић, рекао је да је ово екстремна година у којој је суша направила штету катастрофалних размјера, што се директно одразило и на развој сточарства јер бројни пољопривредници неће моћи прехранити стоку у својим домаћинствима. Он је изразио задовољство што је постигнут договор који ће помоћи да се изврши набавка нове опреме и спријече негативне посљедице у будућности.
Пољопривредник Радојица Видовић из Кукуља такође је изразио задовољство постигнутим договором и додао да је србачка општина међу првима у окружењу донијела одлуку да на овакав начин помогне пољопривредницима који су претрпјели штету након суше.
“Штете су велике у многим домаћинствима и само они који су имали системе за наводњавање могли су остварити задовољавајуће приносе. Позивам све пољопривредне произвођаче да уграде овакве системе што прије, јер су и за наредне године током љетног периода најављене високе температуре”, рекао је Видовић.
Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да ће у буџету бити извршена реалокација средстава како би се обезбиједила финансијска подршка за набавку оваквих система и додао да ће право учешћа на јавном позиву имати сви пољопривредници који буду испуњавали прописане услове.
“У договору са пољопривредним произвођачима радићемо на томе да правилником за идућу годину буду издвојена још већа средства за ову намјену”, рекао је начелник Драгосављевић.

Извор: Општина Србац