Србац: Пластеници за још 30 корисника

Још тридесет србачких домаћинстава на прољеће ће добити пластенике површине 100 квадратних метара у склопу друге фазе пројекта развоја пластеничке производње који ће општина Србац реализовати уз финансијску помоћ Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

Пројекат је одобрен на јавном позиву ИРБ-а, а укупна вриједност износи 90.745 КМ од чега ће бесповратна средства износити 68.058 КМ а остатак ће обезбиједити општина Србац и корисници.

Начелник општине Млађан Драгосављевић каже да ће домаћинства, осим додјеле и монтаже пластеника, добити пратећу опрему за наводњавање и садни материјал, а очекује се да ће реализација пројекта почети на прољеће.

– Организоваће се и три стручне обуке којима ће присуствовати свих 30 изабраних корисника и десетак заинтересованих пољопривредних произвођача или грађана – рекао је Драгосављевић.

Право учешћа ће имати становништво из руралних подручја, нарочито незапослени, особе до 40 година старости, жене, тешко запошљиве категорије, као и постојећи пољопривредни произвођачи и заинтересовани становници који се желе бавити пластеничком производњом.

– У првој фази овог пројекта расписали смо крајем октобра јавни позив за додјелу 25 пластеника са системом за наводњавање и садним материјалом, а рок за пријаву је истекао ових дана. Стигао је велики број пријава и након бодовања и рангирања објавићемо коначан списак. Они који не прођу имаће шансу да се поново пријаве када кренемо са другом фазом – истакао је Драгосављевић.

Он подсјећа да су ове године већ додијељена 92 пластеника у вриједности од 250.000 КМ за социјално и материјално угрожене особе, младе до 35 година старости и жене свих старосних доби у оквиру ИФАД пројекта који је реализован са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Извор: ba.ekapija.com