Србац: Привредницима презентована Европска мрежа предузетништва и подстицајне мјере

Развојна агенција Републике Српске представила је прошле седмице србачким привредницима механизме подршке који се реализују посредством Европске мреже предузетништва.

Александар Вуковић, руководилац Од‌јељења за подршку развоју предузећа и предузетништва и координатор Европске мреже предузетништва Републике Српске, рекао је да се ради о највећој мрежи за подршку малим и средњим предузећима која послује на међународном тржишту. Покренута је 1987. године и д‌јелује на 600 локација у 60 земаља, а у њој је ангажовано око три хиљаде стручњака.

“Формирана је са циљем јачања конкурентности малих и средњих предузећа, бољег приступа иновацијама и подстицања иновација и изградње иновативних капацитета. Нудимо међународна партнерства и савјетодавну подршку а база пословне сарадње мреже садржи хиљаде пословних профила за проналажење савршеног споја између два предузећа. Актуелне мјере подршке предвиђене су кроз јавне позиве, пословне сусрете, припрему профила у бази пословне сарадње и анализу базе пословне сарадње”, рекао је Вуковић и додао да д‌јелују и у земљама ван Европе, попут Русије, САД, Јапана и других.

Директор Развојне агенције Републике Српске, Маринко Ђукић, истакао је овом приликом  да је агенција отворена за све облике сарадње и подршке привредницима, као и да су све услуге за привредне субјекте бесплатне.

“Кроз различите међународне пројекте додијелили смо одговарајућа средства и бесповратне грантове а имамо и разне нефинансијске могућности да помогнемо привредним субјектима. Привредници из Српца могу да нам се обрате за сваку врсту подршке посредством ваше локалне агенције са којом сарађујемо”, рекао је Ђукић.

Милка Латинчић, начелница Одјељења за развој малих, средњих предузећа и предузетништва у Министарству привреде и предузетништва, представила је овом приликом  разне врсте подстицаја као што је дигитална трансформација која подразумијева набавку и увођење софтверских и пратећих хардверских рјешења, набавку и увођење дигиталних платформи за унапређење пословања, савјетодавне услуге и обуку запослених.

“Максималан износ за нове и пројекте који су у току износи 24 хиљаде КМ, што подразумијева да пројекат није почео прије расписивања јавног позива или је дио реализован а дио није, а нудимо такође и финансијску подршку за потпуно завршене пројекте до расписивања јавног позива”, рекла је Латинчић.

Према њеним ријечима, омогућена је и подршка техничкој иновацији за набавку нове или кориштене опреме која није старија од 10 година, а у том погледу подршка за нове или пројекте који су у току је 48 хиљада КМ а за завршене пројекте 30 хиљада.

“Ту је и подстицај за организацију сајма, односно изложби, у шта улази закуп, уређење и опремање простора, промоција, закуп опреме и слично. За нове пројекте и оне у току, издвајамо 24 хиљаде а за завршене 15 хиљада КМ. За учешће на сајму, односно изложби, што подразумијева закуп и опремање штанда, промотивни материјал, транспорт производа и експоната и слично омогућене су четири хиљаде, и то за нове и пројекте који су у току, а за завршене пројекте 2500 КМ”, рекла је Латинчић.

Једна од мјера подстицаја је и очување старих, умјетничких заната и домаће радиности. За нове пројекте и оне у току намијењено је пет хиљада а за завршене пројекте 2500 КМ.

“Од 2021. до 2023. године додијељено је око 2,6 милиона КМ за 155 пословних субјеката”, истакла је Латинчић.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић рекао је да је организација овог састанка потекла од локалне развојне агенције у Српцу а реализацију је омогућио Привредни савјет општине Србац и изразио задовољство што је пружена прилика да се у Српцу разговара о овим темама и што су привредници показали интерес да сазнају нешто више из ових области.

Презентацији су присустсвовали и замјеник начелника општине Владимир Гужвић, предсједник Скупштине општине Милош Будић, начелник Од‌јељења за привреду, пољопривреду и друштвене д‌јелатности Марко Михољчић, директор Агенције за развој малих и средњих предузећа Јордан Куваља и бројни привредници.