Србац: У току подјела регресираног горива

За пољопривредне произвођаче са подручја србачке општине, који су ажурирали податке у АПИФ-у и испуњавају услове, почела је подјела регресираног дизел горива код овлаштених дистрибутера.

Начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, каже да је износ премије 0,80 KМ по литру, а одобрава се 100 литара дизел горива за хектар обрадивог пољопривредног земљишта.

Потврду за остваривање права на регрес приликом куповине горива, регистровани пољопривредни произвођачи могу преузети сваким радним даном у ресорном одјељењу.

„Kрајем прошле седмице стигао је први одобрени списак за регресирано дизел гориво и на њему се налази 165 корисника, односно пољопривредних газдинстава са подручја општине Србац. То су сви они који су на вријеме већ у току фебруара извршили у АПИФ-у ажурирање података за 2024. годину и који су уплатили припадајуће обавезе у зависности да ли је комерцијално или некомерцијално газдинство. Надамо се да ће сваке двије седмице долазити до ажурирања списка, а регресирано дизел гориво корисници могу преузети до 15. новембра ове године на већини бензинских пумпи у општини Србац које имају склопљен уговор са министарством”, рекао је Михољчић.

Он је подсјетио све регистроване пољопривредне произвођаче који у АПИФ-у нису пријавили начин кориштења пољопривредног земљишта за 2024. годину да то ураде најкасније до 15. маја ове године.

„Пољопривредни произвођачи који испуњавају услове могу доћи сваким радним даном у Општинску управу по потврду за регресирано дизел гориво а они који нису измирили своје обавезе и ажурирали податке да то ураде што прије како би се нашли на списку“, нагласио је Михољчић.

Уједно подсјећа пољопривреднике да је у Службеном гласнику Републике Српске објављен Правилник о подстицајима у пољопривреди за 2024. годину и додаје да се већ по неким основама може вршити пријава.

„За неке гране пољопривреде рокови су јун, јул и септембар, а за пшеницу се већ може вршити пријава тако да се пољопривредници детаљније могу информисати код нас у одјељењу, а више информација могу пронаћи на интернет страници министарства и Агенције за аграрна плаћања”, рекао је Михољчић.

Наводи да би у наредних десетак дана требао бити објављен и Правилник о капиталним инвестицијама гдје ће шансу такође имати они који хоће да улажу у опрему, набавку прикључака или трактора.

“Чим буде објављен правилник позваћемо пољопривреднике да припреме потребну документацију и да је на вријеме предају“, рекао је Михољчић и истакао да је ове године појачан подстицај за осигурање на 60 одсто.

Извор: Општина Србац