Србац: Завршена монтажа пластеника

За 20 домаћинстава из цијеле србачке општине завршена је монтажа пластеника површине стотину квадратних метара које су добили у склопу пројекта “Економско оснаживање социјално и материјално угрожених особа и младих особа кроз производњу поврћа у пластеницима”.
У наредном периоду пољопривредници ће бесплатно добити садни материјал како би спремно дочекали јесењу садњу која почиње за мјесец дана.
“Kорисници пројекта ће саднице прве године добити бесплатно а након тога ће их самостално набављати. Такође су добили и систем за наводњавање а њихова обавеза је била да припреме терен за садњу”, рекао је стручни сарадник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац, Нинко Гужвић.
Укупна вриједност пројекта износи 52.200 KМ од чега донаторска средства хуманитарне организације „МАИД“ износе 40 одсто. Општина Србац је такође обезбиједила 40 одсто а властито учешће корисника је 20 одсто.
Пластенике су добила домаћинства из Ћукала, Жупског Разбоја, Разбоја Љевчанског, Горњих Срђевића, Влакнице, Дугог Поља, Kаоца, Доњих Kладара, Kукуља, Ситнеша, Гаја, Доње Лепенице, Црнаје и Kобаша која су се пријавила на јавни позив расписан од стране Општинске управе.
Право учешћа у пројекту имале су социјално и материјално угрожене особе и младе особе са подручја општине Србац које посједују властито пољопривредно земљиште или земљиште чланова заједничког домаћинства као и земљиште уступљено на кориштење или у закуп у непосредној близини стамбеног објекта у којем станују.
Једна од обавеза корисника пројекта је била да присуствују дводневном предавању на тему пластеничке производње које је недавно у Српцу одржао магистар пољопривреде Армин Златић.
Пројектом је такође предвиђено да корисници пластеника најмање три године морају задржати пластеник за себе и обављати пластеничку производњу
Хуманитарна организација МАИД послује више од 20 година и кроз разне пројекте је побољшала живот у преко 70 најсиромашнијих земаља свијета.

Извор: Општина Србац