Теслић: Искориштено око 23.000 туристичких ваучера

У Републици Српској до сада је употријебљено око 23.000 туристичких ваучера за субвенционисани одмор на некој од домаћих дестинација, захваљујући којима су, уз друге мјере предсједника Републике Жељке Цвијановић и Владе Српске, опстала и сачувана радна мјеста у сектору туризма и угоститељства, рекла је директор Туристичке организације Републике Српске /ТОРС/ Нада Јовановић.
“Причињена штета од пандемије у Српској је огромна и још се сумира, али, захваљујући ваучерима, знатно је ублажена”, рекла је Јовановићева новинарима током састанка Координационог одбора ТОРС-а у Теслићу, на којем се припрема план промотивних активности и програм рада за наредну годину.
Јовановићева је истакла да је највише ваучера искориштено за боравак у Здравствено-туристичком центру “Бања Врућица” код Теслића, а затим слиједе дестинације у Требињу, Бијељини, те Национални парк “Сутјеска” и Јахорина.
Она каже да су у околностима са пандемијом вируса корона релативно задовољни оствареним бројем ноћења, који биљежи пад од 54 одсто у односу на прошлу годину, ако се узме у обзир процјена Свјетске туристичке организације да у свијету процијењени губитак у туризму износи око 70 одсто.
Јовановићева је навела да је пандемија највећу штету у туризму проузроковала у већим градовима, али да је и покренула домаће госте да се опредијеле за руралне дестинације, што ће, како наводи, бити и једна од смјерница за израду плана промоције туризма Републике Српске.
“Свјетска туристичка организација је за Свјетски дан туризма задала тему развој руралног туризма, што је јако добро. У наредних пет година УСАИД ће спровести пројекат опоравка са расположивим средствима од 20.000.000 долара, које ће бити уложене управо у руралне средине”, рекла је Јовановићева.
Она је истакла да је ТОРС већ у том пројекту опоравка и да ће представници УСАИД-а на данашњем састанку Координационог одбора одржати промоцију и презентацију о дигиталном туризму.
Јовановићева је похвалила активности Удружења послодаваца угоститељства и туризма Српске и навела да је веома значајно што је туристички сектор схватио реалност, те прилагодио понуду и цијене.
Представник Привредне коморе Републике Српске Драгана Шобот каже да су, захваљујући туристичким ваучерима, сачувана многа радна мјеста и да се укупна штета по туристички сектор, која се разликује по регијама, још утврђује.
Она је изразила наду да ће се стање поправити већ у наредној години захваљујући и посљедњим мјерама Владе Републике Српске и њеном Уредбом о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услугу смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона.
Предсједник координационог одбора ТОРС-а Марко Радић рекао је да је план и програм ове организације за 2021. годину прилагођен актуелној ситуацији.
Радић, који је и директор Туристичке организације Требиње, каже да је ова локална заједница, због вируса корона, у односу на прошлу годину остварила 50 одсто ноћења и 70 одсто прихода по основу боравишне таксе.
Директор Туристичке организације Теслића Сузана Липовчић указала је да је ова локална заједница, захваљујући првенствено капацитетима “Бања Врућице”, у прошлој години остварила преко 240.000 ноћења, док су пројекције за ову годину много скромније.
Према њеним ријечима, до сада је преко 8.000 туристичких ваучера искориштено за боравак у Здравствено-туристичком центру “Бања Врућица” код Теслића.

Извор: СРНА