Теслић: Пуштена у рад хидроелектрана „Жираја два“

У Бијелом Бучју код Теслића данас је пуштена у рад новоизграђена мала хидроелектрана “Жираја два”, инсталисане снаге 900 киловата, у коју је уложено 1,3 милиона евра.
Инвеститор је фирма “Мегаелектрик” из Лакташа која се налази у већинском власништву СОЛ групације из италијанског града Монца.
Малу хидроелектрану, чија је планирана годишња производња између два и два и по милиона киловата, пустили су у рад министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић и амбасадор Италије у БиХ Никола Минаси.
У свечаности пуштања у рад мале хидроелектране учествовали су члан Управе СОЛ групе Ђулијо Фумагали Ромарио, директор предузећа “Мегаелектрик” Драган Јеринић и начелник општине Теслић Милан Миличевић.
Ђокић је рекао да је “Жираја два” 17. мала хидроелектрана у Српској, те да сва ова постројења укупно производе 51 мегават енергије.
– Изградњом оваквог објекта дајемо допринос укупној енергетској политици Европе која промовише потребу изградње објеката са обновљивим изворима енергије. Српска је до сада достигла око 36 одсто производње енергије из оваквих извора – рекао је Ђокић.
Он је додао да је циљ да се у наредном периоду подстичу и подрже и други инвеститори да граде сличне, па и веће објекте, који ће користити енергију сунца и био-масе.
– Одлучни смо да наставимо реализацију енергетских објеката који користе необновљиве изворе. Ту прије свега говорим о изградњи Термоелектране `Гацко два`, у вези са којом је Влада Српске данас донијела одређене одлуке којима улази у динамичнији период припрема и њене изградње – рекао је Ђокић.
Он је подсјетио да је у току изградња још седам малих хидроелектрана у Републици Српској, те да су још двије у пробном раду.
– Све оне ће бити пуштене у тад најкасније до краја 2018. Године – најавио је Ђокић и додао да то потврђује да је Српска у овој области протеклих година учинила велики напредак.
Голићева је рекла да је “Жираја два” четврта мала хидроелектрана која је изграђена на подручју општине Теслић.
– У питању су обновљиви извори енергије, а што је најбитније у изградњи је учествовала домаћа оператива – рекла је Голићева и додала да су радови изведени у складу са законским нормама.
Она је појаснила да је код издавања еколошких дозвола најбитнија водна дозвола, која се укључује и еколошку.
Амбасадор Италије у БиХ Никола Минаси изразио је задовољство квалитеном сарадњом са Владом Републике Српске и општином Теслић, те најавио да ће пружити неопходну логистику и подржати италијанске инвеститоре да улажу у Српску.
Предсједник “Мегаелектрика” Драган Јеринић рекао је да су све радове извеле домаће фирме.
Он је додао да је СОЛ групација присутна на тржишту БиХ већ 15 година кроз разне инвестиције.
– На подручју Блатнице спровели су четири пројекта изградње малих хидроцентрала `Жираја један`, `Жежеља`, `Велика Јасеница` и `Жираја два`, а најављују даље инвестиције у пројекте обновљивих извора енергије – рекао је Јеринић.
Начелник општине Теслић Милан Миличевић рекао је да је инвеститор испоштовао предвиђене договоре и, осим изградње мале хидроелектране, улагао средства у путну инфраструктуру.

Извор: СРНА