Требиње: Обезбјеђена опрема за испитивање квалитета и исправности хране

Град Требиње и Аграрни фонд Града Требиње обезбиједили су нову лабораторијску опрему за испитивање квалитета и здравствене исправности хране. Опрема је смјештена у Институт за јавно здравство РС – Регионални центар Требиње који ће вршити сва будућа испитивања.

Вриједност набављене опреме изности 60.000 КМ, а омогућиће утврђивање садржаја и параметара који су неопходни за израду декларација прехрамбених производа. Услуге испитивања вршиће се за кооперанте Херцеговачке куће, односно домаће произвођаче који своје производе пласирају у Херцеговачкој кући.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је медијима да ће нова опрема омогућити развој производа са декларацијом што ће даље отворити могућност за извоз испитаних херцеговачких производа.

„Надам се да ће набавком ове опреме Херцеговачка кућа – и у Требињу и у Бањалуци – проширити свој асортиман, да ће нам нова лабораторија омогућити да лакше извозимо наше производе и да куће са херцеговачким производима отворимо и ван граница земље, без ангажовања неких других институција за декларације које су нам неопходне за извоз“, рекао је градоначелник.

Директор Аграрног фонда Веселин Дутина захвалио се данас Регионалном центру за јавно здравство што су у протеклом периоду вршили испитивања производа коопераната Херцеговачке куће – микробиолошке и одређене хемијске анализе које су биле рађене без накнаде.

Дутина је истакао да се набавком нове опреме даје на озбиљности пројекту Херцеговачке куће, али и снажна подршка пољопривредним произвођачима, којима ће нове могућности вјероватно бити подстицај да своју производњу подигну на већи ниво.

Руководилац Регионалног центра Требиње Института за јавно здравство РС Данијела Јелић  рекла је да ће нова опрема употпунити услуге везано за анализу намирница.

Набавку нове опреме подржала су и предузећа Електропривреда РС, ХЕТ и ХЕ Дабар.

Извор: Град Требиње