Требиње: Подршка покретању бизниса

Петоро младих Требињаца потписало је прошле седмице уговоре о самозапошљавању и покретању властитог бизниса, а сваки пројектни приједлог добио је подршку од по 12.500 КМ.

Начелник градског Одјељења за туризам, заштиту животне средине и предузетништво Бојан Вучуревић рекао је да је ријеч о заједничком програму самозапошљавања Града Требиња и USAID-a/INSPIRE у склопу Програма подршке маргинализованим групама жена и припадницима других маргинализованих група у развоју бизниса.

“Град и заједнички предузетнички фонд USAID/INSPIRE су издвојили по 50 одсто средстава како би подржали ове младе људе и њихове бизнис идеје. Вјерујем да ће им ова почетна подршка бити од користи да успјешно развију своју бизнис причу и покрену посао. Захваљујем се партнерима на досадашњој подршци и надамо се новим заједничким пројектима”, навео је Вучуревић.

Он је рекао да ће корисници средстава, између осталог, покренути услуге одржавања и чишћења објеката, угоститељске услуге, услуге физикалне терапије, услуге сито штампе и услуге опремања објеката намјештајем.

“Ово је само један у низу програма кроз које Град Требиње подржава запошљавање наших суграђана. У наредном периоду очекујемо још сличних програма којим ћемо подстицати незапослене суграђане да своје бизнис идеје претворе у дјела”, навео је Вучуревић.

Замјеник директора Програма подршке и заштите људских права USAID/INSPIRE Дуња Јалиман рекла да ће корисници средстава, осим финансијске подршке, у наредних 12 мјесеци добити и менторску и стручну подршку у оснивању и развоју бизниса.

“Ова иницијатива је дио је USAID програма подршке људским правима, односно пружања прилике маргинализованим групама са нагласком на њихово запошљавање и самозапошљавање”, навела је Јалиман

Она је истакла да су током прошле године подржали 66 бизниса широм БиХ.

Међу пет Требињаца чије су бизнис идеје добиле подршку је и Данка Терзић Бркић.

“Мој бизнис је везан за услуге сито штампе, која је фокусирана на штампу на текстилу. Планирала сам да покренем бизнис тако да ми је ова подршка и те како добродошла, посебно што, осим средстава, на располагању ми је и менторство током годину дана”, навела је Терзићева.

Подршку да покрене сопствени бизнис добио је и Илија Асановић.

“Захвалио бих се Граду Требињу и партнерима што су препознали моју бизнис идеју и подржали њену реализацију. Покрећем услуге опремања објеката намјештајем. За сада ће то бити само опремање, а надам се да ћу у догледно вријеме успјети да покренем и властиту производњу намјештаја”, истакао је Асановић.

Свим добитници средстава по први пут покрећу сопстевни бизнис.

Извор: Град Trebinje