Требиње: Самит енергетике од 20. до 22. марта

Компанија SET d.o.o. Trebinje и ове године организује Самит енергетике под слоганом “Енергетска повезаност Западног Балкана” у периоду од 20. до 22. марта 2024. године

Самит се организује под покровитељством Министарства спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине, Владе Републике Српске те Министарстава енергетике и рударства и Министарства привреде и предузетништва у Влади Републике Српске у Културном центру у Требињу. Генерални спонзор Самита енергетике је Elnos Гроуп Бања Лука.

– Све већи удио обновљивих извора у производњи електричне енергије и уједно њихов утицај на електроенергетски систем постављају све веће захтјеве на убрзани развој самог система. Истовремено, због све веће децентрализоване производње електричне енергије у непосредној близини потрошача или код самих потрошача, снабдјевачима постаје тешко задовољавати све промјењивију понуду и потражњу. Управо у вези са тим у први план све више долазе појмови и техничка рјешења као што су складиштење енергије, микромреже, прилагођавање потражњи и мјере енергетске ефикасности – истичу организатори.

Одговоре на кључна питања енергетске будућности, учесници Самита, током три дана скупа имаће прилику да чују од готово 50 водећих лидера у електроиндустрије из земаља региона, који учествују на седам одвојених панела. У рад Самита укључени су дословно сви релевантни представници енергетског сектора у региону, водећи људи домаћих компанија и институција које обликују индустрију, пословни лидери и креатори енергетских политика те врхунски домаћи и међународни стручњаци из области енергетике.

– Ове године у програму имамо теме повезаности и међусобне сарадње електропривреда у региону, управљања електроенергетским преносним системима, трговања електричном енергијом, тржиштем гаса, управљањем производним постројењима електричне енергије и управљањем властитим соларним електранама. О овим темама це говорити најпрестижнији регионални стручњаци у области енергетике док ће путем презентација бити обрађено још неколико изузетно важних тема а које се односе на даљни развој и праведну транзицију енергетског сектора у региону – поручује директор SET-a Александар Бранковић.

Самит енергетике Требиње изврсна је прилика за сарадњу јавних електроенергетских предузећа, владиних тијела и пружаоца технологија ради размјене информација, размјене знања како би се разумјела будућност енергије и видјело куда свијет иде на пољу одрживости.

SET као догађај нуди прилику за представљање и улазак на тржиште за сваку компанију која жели радити и пословати у сектору обновљиве енергије и одрживости у регији. Такође, нудимо могућност презентације на којој можете приказати и истакнути своја достигнућа, технологије, услуге и рјешења.

Самит ће у три дана бити домаћин за више од 1.000 учесника из региона чиме се наставља тренд велике заинтерованости стручне јавности али и великог броја компанија које долазе на SET и на тај начин остварују контакте са потенцијалним пословним партнерима.

Извор: ba.ekapija.com