Требиње: Значајна производња расада поврћа и воћа

У расаднику Аграрног фонда у Требињу у току су радови на производњи расада паприке, парадајза и краставца, а ове године биће посађено 20.000 ових садница и 3.000 садница смокве и шипка, рекао је Срни директор требињског Аграрног фонда Веселин Дутина.
Директор Аграрног фонда Требиње Веселин Дутина рекао је Срни да се у сарадњи са Центром средњих школа у Требињу у расаднику врши обука трећих и четвртих разреда Пољопривредне школе да би ученици овладали вјештинама производње расада.

Дутина је рекао да се у пластенику врши производња расада паприке, парадајза и краставца који се дијелом подијели за кооперантску производњу, а дијелом за сопствене потребе пољопривредним произвођачима, а дијелом се готови производи продају у малопродајним објектима.

“Биће посијано више од 20.000 садница паприке, парадајза и краставца, а кад је ријеч о производњи у пољопривредном добру, развијен је виноград, гдје је прошле године посађен нови засад на површини од три хектара, односно 8.000 чокота винове лозе”, рекао је Дутина.

Он је додао да су сада редовни радови на подизању засада и његовом формирању.

Дутина је напоменуо да ће Аграрни фонд омогућити да средњошколци, али и студенти са Агромедитеранског смјера Пољопривредног факултета у Требињу обављају практичну наставу у пољопривредној производњи и да на тај начин стекну одређена искуства.

Извор: СРНА