Угљевик: Подршка општине пчеларима

Начелник Угљевика Василије Перић и предсједник Скупштине општине Ђоко Симић састали су се са члановима Удружења “Мајевичка кошница” и најавили већу подршку локалне заједнице пчеларима који у овој општини имају 2.500 пчелињих друштава.
Као једну од мјера стимулације неведена је исплата по 10 КМ годишње за свако активно пчелиње друштаво које је регистровано у Угљевику, по основу јавног позива који је отворен у октобру.
“Пчеларство је веома важно на подручју Угљевика гдје се људи углавном баве воћарством, а директан ефекат кроз производњу меда није доминатан, него значај пчела у нашем еко-систему”, рекао је Перић, наводећи да је и сам пчелар.
Он је истакао да су стимулативне мјере усмјерене и на привлачење младих људи да наставе традицију ове дјелатности и позвао све пчеларе који до сада нису регистровани да то ураде и да се учлане у удружење које посебну пажњу посвећује развоју пчеларства у подмајевичком крају.
Предсједник Удружења “Мајевичка кошница” Здравко Симић захвалио је руководстсву општине на сарадњи и подршци и рекао новинарима да удружење окупља 40 пчелара који имају 2.500 пчелињих друштава.
Симић је навео да је ова година за пчеларе, када је ријеч о приходима у медобрању, једна од најлошијих у посљедње двије деценије, па ће им подстицај од 10 КМ по пчелињем друштву бити веома значајан.

Извор: Општина Угљевик