Угљевик: Промовисање столарског заната

Матуранти Основне школе “Алекса Шантић” из Угљевика у оквиру “Инфо-дана” посјетили су фирму за производњу намјештаја “Грајнер ентеријери”, гдје су им представљене предности столарског занимања.
Власник фирме Горан Јовановић рекао је новинарима да је начелник општине Угљевик Василије Перић подржао иницијативу да се потенцијалним столарима додијели стипендија којом би се подмиривали путни трошкови ученика до Техничке школе “Михајло Пупин” у Бијељини.
“У столарском занату се тражи креативност, прецизност и индвидуалност и уколико се млади одлуче за ово занимање подржаћемо их и бити им ослонац”, најавио је Јовановић.
Он је рекао да је недостатак квалификоване радне снаге у овој области генерално проблем за домаће фирме.
Јовановић је основао фирму у Угљевику 2009. године, када се вратио са рада у Аустрији, запошљава шест столара и производе извози на европско тржиште.
Матурантима је информације о школовању за столара пренио директор Техничке школе “Михајло Пупин” из Бијељине Миленко Максимовић, истичући дугогодишњу успјешну сарадњу ове школе са фирмом “Грајнер ентеријери”, гдје се обавља пракса ученика.
“Посредством власника `Грајнер ентеријера` остварили смо сарадњу и са школом у Аустрији, гдје смо током дводневне посјете видјели како код њих функционише систем школства и образовања будућих столара”, рекао је Максимовић.
Он је најавио да се ове школске године уписује четврта генерација столара у Бијељини.Извор: Општина Угљевик