Важно образовање кадрова

Од класичног предузећа за истраживање, производњу и припрему руде боксита, веома успјешно валоризујући тај природни ресурс, компанија “Боксит” из Милића развила је и друге допунске дјелатности у којима веома успјешно послује.
Основана далеке 1959. године, и данас представља једну од најзначајнијих компанија у РС и БиХ биљежећи стални раст и развој. Створени су нови сектори, засебни профитни центри, који се са пуно успјеха боре на тржишту. Поред рударства, послују у области саобраћаја, производњи хране, грађевинарству, машинству, угоститељству и туризму, посједују фабрику намјештаја и масивних плоча, а баве се и продајом нафтних деривата и велепродајом робе из властитог производног програма и друге робе.

boksit-milici2boksit-milici3

Компанија никад није пословала негативно па је и прошла пословна година завршена позитивним резултатом.
“Импресиван је податак да смо ове године, у првом кварталу, први пут откако компанија послује, узимајући у обзир услове рада, пословали позитивно уз исказану добит која је већа од милион конвертибилних марака. Посебно треба истаћи позитиван резултат у марту, када је остварена добит од око 1.900.000 КМ, што представља највећу остварену добит у једном мјесецу откад постоји компанија. Све наведено указује и охрабрује да ће се амбициозни пословни план за ову годину, који је по обиму за око 40 одсто већи од плана за претходну годину, успјешно реализовати”, казали су нам из “Боксита”.

boksit-milici4Директно, у радном процесу запошљавају око 750 људи, али њихов велики допринос може се гледати и индиректно, гдје је са подизвођачима и сарадницима, који су везани за компанију, тај број двоструко већи. Њихова визија је да се незановљиви природни ресурси што успјешније валоризују на тржишту и да се из тога праве друга, трајнија материјална добра, како за потребе компаније, тако и за потребе шире друштвене заједнице, што се и чини.
“Жеља нам је, што уједно представља и нашу мисију, да и друге дјелатности, које у ‘Бокситу’ успјешно послују, постану препознатљиве и лидери на тржишту. Једноставно речено, желимо да сваког дана, у сваком погледу све више напредујемо, као што то у нашој концепцији деценијама стоји, да будемо корак или више корака испред”, поручују из ове компаније.
Од надлежних очекују да смање разне дажбине, као и да се радно законодавство прилагоди тржишним условима, гдје би права запослених произлазила из обавезе, а не супротно.
“Компанија много више даје држави и локалној заједници, да би они нама могли помоћи, а највећа би помоћ била кад би нас оставили на миру да радимо свој посао и да нам не одмажу”, сматрају они.
Будући пословни концепт, који обухвата краткорочне и дугорочне планове, заснива се на рационалној валоризацији ресурса и сталној надградњи, што подразумијева улагање у развој нових технологија и повећање производних капацитета. План је и да се инвестира властитим средствима, уз што мање задуживање те да се стално улаже у образовање властитих кадрова, као и да се обезбиједе већа примања, а самим тим и бољи стандард за запослене. Жеља је и да се створе услови и погодности да се образовани кадрови задржавају и враћају у Милиће.

ПРОФИЛ

Назив: “Боксит” а.д.
Сједиште: Милићи О
сновано: 1959.
Дјелатност: Вађење боксита
Број запослених: 750
Контакт: www.ad-boksit.com , www.soligna.com , www.boksit-zdravlje.com
Телефон: 056/745140 Боксит Милићи

 

О ПРОЈЕКТУ 50+  50
Пројекат 50+ покренули су „Независне новине“ и Привредна комора Републике Српске, а у оквиру пројекта промоције домаће производње „Наше је боље“.
Он ће трајати током 2017. године, а планирано је континуирано представљање успјешних приватних предузећа, која послују у нашој земљи, а запошљавају 50 и више радника.
Циљ пројекта је представити што више позитивних примјера приватног предузетништва, како бисмо подстакли инвестиције и развојне програме и како би јавност била упозната с пословним могућностима, производним асортиманом или услугама које пружају домаће компаније.
Пројекат се реализује уз подршку и помоћ Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа РС и Министарства индустрије, енергетике и рударства РС.

Извор: Независне новине