Власеница: Огледно поље развија пољопривреду

Унаприједити пољопривредну производњу циљ је пројекта огледног пољопривредног поља које је општина Власеница покренула прошле године.
Овај пројекат се реализује у фазама, а до сада је засађен воћњак и подигнута два пластеника.
Младом инжињеру пољопривреде Бојану Видовићу ово је први посао у струци. Са још једним колегом на огледном пољу води бригу о засађеним културама.
Видовић је појаснио да је ријеч о пластенику од 500 метара квадратних, гдје је посађена паприка рога 20. јуна. На јесен планирају да засаде блитву, шпинат и друге културе које подносе нашу климу и мразеве. Истакао је да настоје да искористе  вегетациони период и производе културе до касне јесени.
Раде Малишевић, самостални стручни сарадник за пољопривреду, рекао је да су на огледном пољу засадили осам дунума воћа: јабука, крушка, шљива и трешња, гдје су од сваке врсте засађене по четири сорте, те да ће тако имати прилку да испитају утицај агроеколошких услова на различите сорте. Истакао ја да имају обезбијеђен систем наводњавања и да су воћке засађене у условима интензивне производње.
“Осим воћњака, подигли смо и пластенике гдје имамо 650 метара квадратних заштићеног простора под засадима паприка рога тако да род очекујемо већ у септембру и октобру” – додао је Малишевић.
Општина је до сада у пројекат уложила 70.000 КМ из буџета. С обзиром на то, да је пољопривредна производња у Власеници у благом порасту, реализују се и други пројекти да би се подстакли произвођачи.
Начелник Одјељења за финансије Марко Тодоровић реакао је да Општина годишње издваја око 75 хиљада марака за пољопривреду. Навео је да су у овој години реализована два пројекта – са организацијом Хелп, у вриједности од 100 хиљада КМ, те други искључиво за малинаре вриједности 60 хиљада марака.
У огледном пољу до сада је реализовано низ активности које би требало да допринесу руралном развоју и запошљавању путем циљане помоћи воћарској и повртарској производњи у Власеници.

Извор: Општина Власеница