Зворник: Повећана пластеничка производња

У посљедњих неколико година на подручју Зворника скоро је дупло већи број оних који су одлучили да се баве пластеничком производњом.  Данас се овим видом производње бави око 140 домаћинстава. Већина је задовољна оним што су до сада остварили, а за многе је пластеник и главни извор прихода. Домаћинство Милић из Табанаца прије шест година почело је производњу поврћа у два пластеника, а данас их имају пет. Узгајају паприку, парадајз и краставац, а крајем године засадиће и лук. Уложили су доста труда и новца и задовољни су са до сада оствареним. Пластеници су њихов главни извор прихода.
– Кад немаш друго мораш бити задовољан. Једино кад би мало држава могла мало нешто да донира, да се то још мало прошири, е па онда би видјели шта би то могло. Али, све у свему море некако да се, ради се много, али се може и да живи – каже Милорад Милић.
И Стојановићи из Јасенице још прије три године одлучили су се на овај вид производње.
– Добили смо пластеник и ето тако полако, мало парадајз, мало краставци, паприке, сваке године мало више. Углавном све могу да продам и још један да имам могла бих да испоручим и значи не би пропало ништа – рекла је Гоца Стојановић.
На повећање броја зворничких домаћинстава која се баве узгојем поврћа утицала је и помоћ градске управе и донатора који су десетинама домаћинстава поклонили пластенике.
– По нашим евиденцијама тај број је негдје око 40. Углавном је ријеч о вишечланим породицама, социјално угроженим породицама и породицама које имају већи број малољетне дјеце – истакао је Милош Томић из Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Зворник.
Производња у пластеницима важан је сегмент пољопривреде развијених земаља, а с обзиром на потенцијал Зворника, који се прије свега огледа у климатским условима и ресурсима воде, сви се надају да ће бити и заступљенији.

Извор: www.rtrs.tv