Зворник: Берба кукуруза у пуном јеку

На територији града Зворник берба кукуруза је у пуном јеку, а једино је прекидају неповољне временске прилике. За седам дана кукуруз је обран са око 45 посто парцела, а приноси су од 15 до 20 посто већи него прошле године и крећу се у просјеку од 5 до 6 тона по хектару.
Начелник одјељења за привреду, развој, пољопривреду и друштвене дјелатности Милан Цвијетиновић истакао је да су овогодишњи приноси кукуруза, нарочито у пољима уз ријеку Дрину, посебно добри и крећу се и до 10 тона по хектару.
– Углавном се ради о парцелама пољопривредника који су у процесу сјетве користили и стајска ђубрива – рекао је Цвијетиновић.
Квалитет зрна кукуруза је добар, а највећи дио овогодишњег рода биће складиштен у силосима и амбарима пољопривредних произвођача, док ће мањи дио бити пласиран на локално тржиште.
Берба се обавља са око 6.000 хектара ораница, што је приближно иста површина на којој је кукуруз био засијан и прошле године.
Зворнички пољопривредници располажу са довољно механизације и ако временски услови буду повољни очекује се да берба буде обављена у наредних десетак дана.

Извор: Општина Зворник