Бања Лука: Данас почиње уплата пореза и доприноса за раднике из реалног сектора

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да већ данас почиње уплата пореза и доприноса за раднике из реалног сектора, запосленим у субјектима који су одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације били спријечени или онемогућени да обављају своју дјелатност.
“Исплата ће бити вршена у складу са тим како Пореска управа Републике Сропске буде обрађивала пристигле пореске пријаве привредних субјеката”, истакао је Вишковић.
Он је подсјетио да на основу договора са пословном заједницом, привредни субјекти за своје раднике треба да исплате нето плату за март, а разлика до бруто плате иде на терет буџета, односно Фонда солидарности.
“Данас смо донијели одлуку да ћемо уплатити порезе и доприносе за свих 41.000 радника из дјелатности који нису могли да раде због одлука Владе. За то је предвиђено око 17 милиона КМ”, рекао је Вишковић за Алтернативну телевизију.
Говорећи о интервенцији и подршци реалном сектору за април, Вишковић је навео да ће ова мјера бити проширена и на привредне субјекте који су због вируса корона престали да раде због тога што нису били у прилици да набаве сировину или су њихови пословни партнери широм Европе престали да раде па немају коме да пласирају робу.
“Мјера за април ће се односити на готово 70.000 радника и биће исплаћена најнижа плата од 520 КМ плус порези и доприноси. То је по прелиминарним рачуницама око 55 милиона КМ”, нагласио је Вишковић.
Према његовим ријечима, на данашњој сједници Владе прихваћен је приједлог уредбе са законском снагом у вези са Фондом солидарности Републике Српске јер се Фонд до сада односио само на штету од поплава.
“Пошто је сада епидемиолошки проблем, морали смо измијенити одлуку о Фонду солидарности, чиме је проширен обухват Фонда и на елементарне непогоде и епидемиолошке ствари. Увели смо, што у старом закону о Фонду солидарности није постојало, да можемо исплаћивати одређене накнаде у виду помоћи”, појаснио је Вишковић.
Он је навео да према досадашњим правилима није било законског рјешења да Влада може да уплати порезе и доприносе за раднике у реалном сектору, који су одлукама Владе онемогућени да обављају своју дјелатност због вируса корона.
Вишковић је истакао да ће на сутрашњој сједници Владе бити усвојена одлука о исплати 1.000 КМ запосленима у здравственом сектору.
“Та исплата почиње већ сутра како би то било завршено прије васкршњих празника”, додао је Вишковић.

Извор: СРНА