Бања Лука: Енергетска ефикасност покретач привредног развоја

У БиХ је постигнут велики напредак у области енергетске ефикасности, главни је закључак дводневне конференције под називом “Унапређење енергетске ефикасности у грађевинарству као покретач привредног развоја”, која је јуче завршена у Бањој Луци.
Помоћник министра за координацију пројеката у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Милош Јокић рекао је да су неки од главних закључака конференције да је у БиХ потребно обезбиједити мултидисциплинарни приступ рјешавању питања у области енергетске ефикасности.
– Такође, потребно је осигурати континуиране консултације академске и привредне заједнице, обрачун електричне енергије по реалној потрошњи, формирање модула за макроекономску анализу праћења ефеката, створити услове за укључивање што већег броја домаћих привредних субјеката, те услове за добијање повољних кредитних средстава и грантова као најефикаснијег начина финансирања – навео је Јокић.
Он је додао да је потребно искористити искуства и праксу других земаља, посебно из земаља региона, те континуирано радити на едукацији стручњака и повећању свијести јавности о значају енергетске ефикасности, наводи се у закључцима са конференције.
На конференцији је био присутан и већи број министара у чијим је ресорима енергетска ефикасност из региона.

Извор: СРНА