Бања Лука: Гориво јефтиније до 20 фенинга

Цијене горива у Републици Српској од јуче су на појединим бензинским пумпама ниже и до 20 фенинга по литру. На “Нешковић” пумпама широм РС литар дизела умјесто 1,74 марке сада кошта 1,59 КМ, док је “бензин 95” умјесто 1,79 сада 1,59 КМ, а “бензин 98” јефтинији је за три фенинга. Возачи и на “Супер-петрол” пумпама за дизел ове седмице издвајају 15 фенинга мање.
Ипак, многи власници пумпи сматрају да је нереално очекивати да ће се ове цијене задржати. Међу њима су и представници бањалучког “Крајина петрола”, код којих није било кориговања цијена. – Сви који су снизили цијене убрзо ће их морати и подићи. То су сада у ствари набавне цијене и продајом горива по њима нема никакве зараде – истиче директор “Крајина-петрола” Милован Бајић, додајући да они не намјеравају да снизе цијене. Ни на “Нестро” пумпама није дошло до појефтињења. Тако литар дизела у Градишци код њих кошта 1,83 марке, “бензин 95” је 1,85, а “бензин 98” кошта 1,93 марке.
Секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС Зоран Берак каже да ће користи од појефтињења горива, осим становништва, имати и привреда, којој је гориво значајнија ставка у пословању. Предсједник Покрета потрошача РС Драгутин Бошковић каже да не вјерује да ће појефтињење горива имати било каквог ефекта на цијене карата за превоз или других производа.

Извор: www.nezavisne.com