Бања Лука: Изабрани најуспјешнији у привреди  Српске

Зворничка “Алумина” проглашена је за најуспјешније велико привредно друштво у Републици Српској у оквиру традиционалне манифестације Привредне коморе Републике Српске “Избор најуспјешнијих у Републици Српској за 2021. годину”, која је одржана вечерас у Бањалуци.
Друго мјесто у овој категорији освојио је “Целекс” из Бањалуке, док је трећу позицију заузео “Колектор ЦЦЛ” из Лакташа.

Најуспјешније средње привредно друштво у Српској је “Скај адаптер” из Брода, друго мјесто припало је бањалучкој “Нори пласт”, а треће компанији “Савокс” из Милића.

У категорији најуспјешнијих малих производних привредних друштава признања су добили “Дедина” из Дервенте, Ковачница “Сакраментски” из Бијељине, “Композити” из Рудог, “Медитеран инокс” из Челинца и Подруми манастира Тврдош из Требиња.

За највећи остварени износ у прошлој години признања су добили “Алумина” из Зворника, ЕФТ – Рудник и термоелектрана “Станари” и “Р-С силикон” из Мркоњић Града.

Признања намијењена предузећима која су, упркос свим изазовима, реализовала значајне инвестиције и запослила нове раднике, уручена су “Меридијану” из Бањалуке, “Калцедонија” групи из Приједора, бањалучком “Целексу” и “Дермалу” из Котор Вароша.

У категорији за допринос развоју корпоративне друштвене одговорности признања су добили бањалучке компаније “М:тел”, “Елнос” и “Ланако”.

Најуспјешније жене у привреди за прошлу годину, према одлуци Комисије, су Даринка Бањац, директор компаније “МИ системи” /”M&I Systems/ из Бањалуке, Анђела Чулина, директор компаније “Марго” из Источног Сарајева, Зорица Савић, директор компаније “Липа дрво” из Приједора, Слађана Пандиловски, замјеник директора компаније “Сан Марко” из Бијељине и Бранкица Сушић, директор компаније “Кошута” из Добоја.

У оквиру пројекта промоције домаће производње “Наше је боље”, за препознатљив квалитет и развој домаћих производа признања су уручена предузећима “Лигно комерц” из Бањалуке за линију производа “радна одјећа – медицински програм”, “Сатворк” из Бањалуке за софтверски систем за управљање и оптимизацију возног парка САТИРС, “Мира” из Приједора за производ “Прекрашни”, “Агроплан” из Бијељине за линију органских производа, као и “Дрво мон” из Шипова за линију производа дрвене брвнаре.

Посебно признање за унапређење дуалног образовања припало је предузећу “ТИКТ мануфактура” из Градишке, док је за успјешну примјену дигитализације пословних и производних процеса посебно признање припало привредном друштву “Мрежа нетворк” из Дервенте.

За највећи пласман кредита у привреду посебно признање додијељено је Новој банци Бањалука.

Посебно признање за највишу оцјену испуњености критеријума у оквиру BFC SEE програма сертификације градова и општина са повољним пословним окружењем припало је општини Котор Варош.

За посебан допринос привредном развоју неразвијених општина признање је додијељено привредном друштву “Дрињача” из Шековића, док су посебна признања за допринос развоју туризма добили Олимпијски центар “Јахорина” и “Град Сунца” из Требиња.

Манифестацији у Банском двору присуствовали су премијер Републике Српске Радован Вишковић, министри у Влади Српске, те званице из привредног и друштвеног живота.

Извор: СРНА