Бања Лука: Покривеност увоза извозом 88%

Република Српска је у прва два мјесеца ове године остварила обим спољнотрговинске размјене са иностранством од 994,65 мил УСД, док је покривеност увоза извозом била око 88%, подаци су Републичког завода за статистику.

Вриједност оствареног извоза за прва два мјесеца била је 465,8 мил УСД и већа је за 29,5% него у истом периоду прошле године.

За прва два мјесеца вриједност оствареног увоза била је 528,85 мил УСД и већа је за 27,6% у односу на исти лањски период, преноси БЛ портал позивајући се на Срну.

Највећи обим спољнотрговинске размјене од 176,5 мил УСД или скоро 18% укупног обима, Српска је остварила са Србијом, а затим више од 134 мил УСД са Италијом.

Српска је за прва два мјесеца у пословању са ЕУ, као најзначајнијим спољнотрговинским партнером, остварила извоз нешто већи од 321 мил УСД, а увоз од 304,36 мил УСД.

Вриједност двомјесечног извоза на тржиште ЕУ већа је за 16,3%, а увоза за 23,3% у односу на прва два мјесеца прошле године.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да је позитивно то што Република Српска и даље има висок ниво покривености увоза извозом, те суфицит у пословању са ЕУ, као и да је могуће да ће слични подаци бити и у кварталном извјештају.

– Рат у Украјини и све што се дешава у свијету у вези с њим довешће, а већ и доводи, до видних промјена у првом реду када су у питању економије европских земаља, гдје је за спољнотрговинско пословање, као и привреду Српске у цјелини, битно питање како ће се кретати и каква ће бити коњуктура у ЕУ – навела је Стојадиновић.

Извор: ba.ekapija.com