Бања Лука: Извезен намјештај вриједан 110 милиона

Предузећа у Српској у првој половини ове године извезла су намјештаја у вриједности од 110,07 милиона марака, што је за 6,84 одсто више у односу на исти период лани.
И док извоз намјештаја из РС има тренд раста, увоз опада јер је у истом периоду на тржиште Српске из иностранства завршио намјештај вриједан свега 18,03 милиона марака, што је пад за 7,11 одсто у односу на полугодиште 2016. године.
Поред намјештаја, РС биљежи раст и извозу производа од дрвета и плуте, а ове на тржишту у иностранству за шест мјесеци завршило је 153,85 милиона КМ вриједне робе из РС што је више за 13,31 одсто у односу на полугодиште 2016. И увоз ових производа има благи тренд раста, а у првом полугодишту на тржиште РС стигло је производа од дрвета и плуте у вриједности од 37,51 милион КМ, што је раст за свега 2,84 одсто у односу на прво полугодиште 2016. године.
Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде при  Привредној комори РС Лазо Шиник објашњава да је укупан извоз намјештаја и производа од дрвета у првом полугодишту ове године повећан за чак 10,5 одсто.
– Биљежимо солидну стопу раста иако производња биљежи пад због лошег старта на почетку године које су проузроковале лоше временски услови и испорука шумских дрвних сортимената. Упркос томе, остварили смо раст извоза и то захваљујући повећаном учешћу производа са већом додатном вриједношћу у укупном извозу, односно скупљих производа – казао је Шиник и подсјетио да овај сектор биљежи највећи суфицит у робној размјени са иностранством.
Шиник очекује да дрвопрерађивачи ове године премаше извоз вриједности намјештаја од 500 милиона марака, те да би  суфицит у трговини требао да износи 400 милиона КМ.
Када је ријеч о земљама у којима завршава намјештај из РС, Шиник наглашава да је углавном ријеч о земљама Европске уније.
– На првом мјесту је Њемачка, а слиједе Италија, Холандија, те Аустрија, Француска. Поред тога, намјештај извозимо и у земље региона, али и у остале државе  – навео је Шиник.
Да посла не мањка потврђују и у предузећима која се баве производњом намјештаја.
– Потписујемо нове уговоре. Управо смо један потписали са Нијемцима. Очекујемо још бољу ситуацију. Проблем нам стварају једино компликоване царинске баријере али и добијање дозвола за монтажу намјештаја – казао је директор “Гаврановић намјештаја” из Приједора Перо Гаврановић.

Проблеми
Лазо Шиник наглашава да се, упркос добрим резултатима, дрвопрерађивачки сектор бори и са многим проблемима.
– Ријеч је прије свега о великим оптерећењима са којима се сусрећу предузећа. Када би смањили те порезе биљежили бисмо још веће резултате. Потребно је обезбиједити и континуирано снабдијевање сировином дрвопрерађивача током цијеле године – казао је Шиник.

Извор: Глас Српске