Бања Лука: Како третирати пољопривредне кулутуре након поплава

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и воодпривреде Републике Српске издао је препоруке пољопривредним произвођачима за поступање са културама и сточном храном на поплављеним подручјима.

  1. Упутство произвођачима за санацију поплављених усјева кукуруза

Ако се вода на засијаним парцелама кратко задржала, а сјеме није никло након повлачења воде на површинама засијаним кукурузом потребно је извршити разбијање покорице на површини земљишта како би се омогућила аерација и побољшало ницање биљака, даље наставити са уобичајеном агротехником.
Ако је са парцела бујица однијела сјетвени слој земљишта треба потањирати парцелу и извршити поновну сјетву.

  1. Упутство произвођачима за санацију поплављених усјева стрних жита

Жита (пшеница, тритикале) која су још у води вјероватно ће бити уништена, те је ове површине након повлачења воде потребно што прије заорати заједно са цјелокупном масом и планирати пострну или чекати јесењу односно прољетну сјетву.
Ако је дошло до полијегања усјева, а усјев је прљав од земље, има разних наноса, лишће је углавном труло, стабљика омекшана, овакав усјев треба што прије заорати.
Жита гдје се вода мање задржала и тамо гдје клас није био у води могу да до краја периода зрења донесу какав такав принос, ово нарочито важи за сорте које касније стасавају.

  1. Повртно биље

Лиснато поврће као што је: салата, шпинат, блитва, млади купус, млади лук се без обзира на дужину плављења, па мада она била и кратка и без видних последица по усјев, не смије користити у исхрани из здравствених разлога и ти усјеви се требају заорати или затањирати и на тим површинама засновати нову производњу. И јагоде које су поплављене се не смију користити.
Плодовито, коријенасто и кртоласто поврће као што су паприка, парадајз, патлиџан, краставац, лубеница, диња, кромпир, мрква, першун и сл. се налазе у почетној фази развоја и уколоко су преживјели поплаву и сада настављају са развојем могу се по приспијећу плодова користити и исхрани и продавати, са тих биљака које су сада у вегетативном развоју треба без чекања кише одстранити прљавштину (опрати).

  1. Воће

Код воћки стаблашица ако није дошло до физичких оштећења или дуготрајнијег лежања воде неће доћи до неких већих проблема. Малине и јагоде које су биле у поплавном таласу могу бити и физички оштећене, а такође могу имати и одношење површинског слоја земљишта. Проблеми у воћњацима настају због повећања влажности које доводи до повећаног напада биљних болести и већег притиска штеточина. Треба водити рачуна о томе и редовно вршити прегледе и заштиту засада.

  1. Препоруке за поступање са сточном храном са поплављених подручја

Храну која је била у директном контакту са водом из поплавног таласа не стављати у промет. Овлажена хранива је најбоље сушити на јаком сунцу, које ће уништити већину штетних микроорганизама, микробиолошку анализу сточне хране урадити непосредно прије кориштења, а након сушења и након оспособљавања, јер нпр. микотоксини и друге врсте квара хране могу да се појаве тек након неколико дана, па и седмица.

  1. Земљиште

На поплављеном подручју идентификована су три основна облике деградације пољопривредног односно, повртног земљишта и то испирања земљишта, односно, одношење хранива те је потребно по повлачењу воде извршити површинску припрему и обилније ђубрење земљиште са НПК ђубривом, а након тога засновати нову производњу.

Више информација на линку.