Бања Лука: Компензовати пореска дуговања

Пореска управа Републике Српске обавјештава и позива пореске обвезнике да пријаве што већи обим својих пореских дуговања за мултилатералне компензације и цесије.
Пореска управа Српске упутила је позив на основу Одлуке Владе Српске о спровођењу обавезне мултилатералне компензације и цесије.
Из Министарства финансија Републике Српске саопштено је да регистрација учесника мултилатералне компензације који се раније нису регистровали почиње у понедјељак, 3. октобра, а трећа мултилатерална компензација ће се спровести у периоду од 25. до 28. октобра.
– Захваљујући законским измјенама, мултилатерална компензација обухвата већи број субјеката и износ међусобно пребијених дугова, а стечајним и ликвидационим управницима даје могућност да пријаве дугове фирми које се налазе у стечају и ликвидацији – наводи се у саопштењу.
Законска новина, додаје се, односи се и на привредне субјекте са сједиштем ван територије Републике Српске који се на добровољној основи могу регистровати у Јединствени систем за мултилатералне компензације и цесије на Бањалучкој берзи.
Предност ове компензације је што учесницима истовремено омогућава измирење обавеза и наплату потраживања, чиме учесници смањују неликвидност привреде, те активно доприносе стварању повољнијег економског амбијента у Републици Српској.
Из Пореске управе Српске напомињу да учесници који имају обавезу да пријављују доспјеле неоспорене новчане обавезе, више детаља о мултилатералним компензацијама и цесијама могу сазнати из Закона о Јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије, те из Закона о измјенама и допунама Закона о Јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије.
Више детаља може се сазнати и из Упутства за учеснике, Упутства за Јединствени систем за мултилатералне компензације и цесије и Упутства за измјене и допуне Упутства за Јединствени систем за мултилатералне компензације и цесије.

Извор: СРНА