Бања Лука: Нови аранжмани ИРБ за микро и мала предузећа почетком маја

Инвестиционо-развојна банка Српске обезбиједила је нове, повољне кредитне линије за микро, мала и средња предузећа. Ови аранжмани, чији се почетак очекује у првој половини маја, биће од велике користи за предузећа која су, због пандемије, суочена с проблемима у пословању.

Пандемија вируса корона негативно се одразила на све гране привреде. С проблемима у пословању суочило се и приједорско предузеће Лигнум Стјепановић. Баве се обрадом, извозом дрвних сортимената и превозом. Запошљавају 45 радника. Током прошлогодишњег “закључавања” због епидемије, били су приморани да на мјесец затворе погон.

– Мјесец дана нисмо ништа извозили, нити што се тиче производње, нити што се тиче транспорта. Нажалост, показало се јако негативно за наше финансијско пословање, јер пуно породица од од нас зависи, а исто тако и наши добављачи – рекла је Марија Стјепановић директорка предузећа Лигнум Стјепановић.

Пријеко потребна помоћ стигла је од ИРБ-а, у виду повољног кредитног аранжмана, који је искоришћен за покривање текућих трошкова, набавку сировине и куповину нове машине. И најважније – на тај начин спријечено је отпуштање радника.

– Онда смо се обратили ИРБ-у, који је имао велико разумијевање према нама и нашим проблемима, изашао нам у сусрет, дао нам одређене смјернице, и ми смо тада једноставно продисали – додала је Жељка Криваја рачуновођа у предузећу Лигнум Стјепановић.

Слиједе нови, повољни аранжмани ИРБ-а у сарадњи за Свјетском банком за микро, мала и средња предузећа чији је циљ санирање посљедица пандемије. Намијењени су привредницима који су имали пад прихода од минимално 20%.

– У питању су средства од 20,5 мил ЕУР и она ће бити пласирана у намјену обртних средства, инвестирања, а 25% је могуће користити за рефинансирање постојећих обавеза – истакао је Дражен Врховац, в.д. директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

Пословне банке имаће могућност да одлучују о пласманима до 150.000 ЕУР. До милион евра одлучиваће кредитни одбор ИРБ-а. Чињеница да је услов Свјетске банке био да се средства пласирају на овај начин, доказује да ИРБ има значајан кредибилитет на међународном финансијском тржишту, истиче Врховац.

Извор: РТРС