Бања Лука: Одржан семинар о теми “Прерада млијека на газдинствима”

Семинар “Прерада млијека на газдинствима“, први у низу које ће Градска развојна агенција Бања Лука организовати у наредним мјесецима, одржан је 30.11.2016. године. Циљ семинара је  да анимира локалне произвођаче на покретање прераде на газдинствима и производњу квалитетних домаћих производа од млијека те да фармери већим степеном финализације производа остваре значајније веће приходе али, са друге стране, и да успостави ефикасан механизам за трансфер знања од образовних институција ка фармерима.
Практичне радионице за производњу сира и воћних јогурта биће одржане за десетак дана на Технолошком факултету Бања Лука када ће експерт из Словеније практично демонстрирати производњу сирева и јогурта, те подијелити драгоцјено искуство и рецепте.
У Словенији је у посљедње 4 године број прерађивача млијека на фармама порастао са 70 на преко 600 и своје производе углавном продају на локалном тржишту, док код нас, на жалост, фармери већину вишкова млијека дају свињама или просипају и врло мали дио прераде. Исплативост продаје млијека великим мљекарама је веома мала, а тржиште домаћих прерађевина од млијека неразвијено.
Имајући на уму чињеницу да се производњи и преради хране не посвећује довољно пажње Агенција је ове године у оквиру активности подршке унапређењу степена финализације производа на пољопривредним газдинствима, користећи локалну сировину и друге локалне ресурсе, покренула низ активности са својим партнерским конзорцијумом те припремила и нови пројекат под називом
“Успостављање инфраструктуре за пружање стручне подршке за унапређење конкурентности и развој тржишта у сектору мљекарства”. Пројекат је кандидован на USAID FARMA II Позив за пројекте, који је прије неколико дана одобрен за финансирање. У току је поступак уговарања грантовнских средстава са USAID FARMA II пројектом.

Извор: Градска развојна aгенција Бања Лука