Бања Лука: Опоравак туристичког сектора

Министар трговине и туризма Сузана Гашић изјавила је да показатељи за прошлу годину за сектор туризма говоре да ће, са побољшањем епидемиолошке ситуације, тај сектор међу првима опоравити.

Гашићева је напоменула да је пандемија вируса корона погодила сектор туризма у цијелом свијету и да је у 2020. години забиљежен пад броја долазака и ноћења у свим земљама, па тако и у Републици Српској.

Она је нагласила да нам показатељи за прошлу годину, ипак, потврђују оно што су аналитичари говорили од самог почетка пандемије, а то је да је туризам сектор који ће се међу првима опоравити са побољшањем епидемиолошке ситуације и крајем пандемије, који се, нажалост, и поред свих очекивања још не назире.

Према подацима Републичког завода за статистику, у Републици Српској је у прошлој години забиљежено 295.038 долазака туриста и остварено је 748.275 ноћења. Број долазака већи је за 55 одсто, а број ноћења за 40,8 одсто у односу на 2020. годину.

Званична статистика показује и да је број долазака туриста у децембру прошле године у односу на исти мјесец 2020. године већи за 86,9 одсто, а да је број ноћења у посматраном периоду повећан за 83 одсто.

Гашићева је рекла да се на основу анализе структуре туриста види да око 60 одсто остварених долазака и ноћења чине домаћи туристи, што се може приписати ограничењима у кретању, посебно повратку, која важе још у појединим земљама.

Додала је да, с друге стране, то показује да је дошло до значајног раста броја домаћих туриста, наводећи како вјерује да је један од резултата пројекта туристичких ваучера, који су реализовали од 15. јуна 2020. године до 30. јуна прошле године.

Гашићева је додала да основу за то даје и податак да се у првих шест мјесеци прошле године, када је трајао пројекат, број домаћих туриста повећао за 100,58 одсто у односу на 2020. годину, што представља огроман раст који се може, макар дјелимично, ако не и потпуно, посматрати као резултат овог пројекта.

Истакла је да управо ови показатељи дају основ да и током ове године буде реализован овај пројекат, те да су тренутно у току припремне активности неопходне за покретање и несметану реализацију пројекта туристичких ваучера.

Она је навела да је Влада Српске, уз пројекат туристичких ваучера, током протекле двије године доносила различите мјере помоћи и подршке сектору туризма, које су у значајној мјери допринијеле опстанку и опоравку сектора туризма, али и оствареним резултатима.

Гашићева је рекла и да је у прошлој години дошло до раста и прихода од боравишне таксе, те да су по том основу прошле године приходи износили 1.332.052 КМ и већи су за 35 одсто у односу на 2020. годину када су износили 987.366 КМ.

Извор: Влада РС