Бања Лука: Почео Јесењи сајам

Јесењи сајам отворен је данас у Бањој Луци, а на 130 штандова окупио је око 300 учесника из области лова, риболова, екологије, спорта, туризма, угоститељства, пољопривреде и прехрамбене индустрије.
Директор Бањалучког велесајма Драгољуб Бојанић рекао је да на Јесењем сајму, осим домаћих, учествују излагачи из Федерације БиХ, Србије, Хрватске, Македоније, те оцијенио да је то показатељ све већег интереса за тржиште Републике Српске.
Бојанић каже да је задовољан великим бројем излагача, који је рекордан уназад 20 година, те истиче да је ово јединствена прилика за сарадњу, обнављање старих и стварање нових пословних веза.
Специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк указао је на значај свих области које су обухваћене овим сајмом, а посебан акценат ставио је на пољопривреду као највећу грану индустрије, која има велики потенцијал за развој.
– ЕУ и даље остаје највећи трговински партнер Републике Српске са тржиштем од пола милијарде потрошача, међу којима сигурно има много заинтересованих за пољопривредне производе са ових подручја – рекао је Вигемарк, који је и генерални спонзор Сајма.
Он је подсјетио да је ЕУ до сада осигурала више од 70 милиона евра за развој пољопривреде, те истакао да је сада потребно имати усвојену заједничку стратегију у овој области.
Подршку организовању овог сајма пружила је и Привредна комора Бање Луке, чији је предсједник Горан Рачић рекао је да ће у оквиру сајма бити организовани привредни сусрети, који ће бити прилика да домаћи привредници представе своје производе трговачким ланцима у Србији.
– У оквиру ових сајамских активности позвали смо подручне партнерске привредне коморе Србије, те ће присуствовати подручне коморе Београда, Зајечара, Зрењанина и Ваљева – рекао је Рачић.
Предсједник Ловачког савеза Републике Српске Саво Минић рекао је да ће се на Јесењем сајму представити и Савез, за који се нада да ће остварити циљ и да ће заживјети комерцијални лов и излов дивљачи, који има велики потенцијал у Републици Српској.
Јесењи сајам отворен је до 13. новембра. Цијена улазнице је једна КМ, а за организоване посјете ученика и студената улаз је бесплатан.

Извор: СРНА