Котор Варош: Предавање о значају узгоја љековитог и медоносног биља

У Агроиндустријском центру у Ободнику код Котор Вароша данас је одржано теоретско предавање у оквиру Пројекта развоја тржишне пољопривреде два (ФАРМА два), који заједнички реализују Влада Шведске, УСАИД и Центар за економски и рурални развој /ЦЕРД/ из Бање Луке.
Теоретско предавање о узгоју љековитог и ароматичног биља одржао је професор Бранко Ђурић са Пољопривредног факултета у Бањој Луци. Он је рекао да се данас у свијету користи између 40 и 50 хиљада биљних врста у љековите сврхе, а у промету на свјетском тржишту налази се око 3.000 врста.
– Љековите биљке су значајан ресурс, а повратак природним изворима у исхрани и лијечењу са порастом животног стандарда је свјетски бренд – поручио је Ђурић и додао да се органска пољопривреда ослања на поштовање плодореда, коришћење стајњака и биолошке контоле корова.
Пројектни службеник у ЦЕРД-у Петар Нинић је нагласио да су пчеласртво и љековито биље компатибилне активности и да заинтересовани пољопривредници у зимским мјесецима имају теоретску обуку, а у вријеме вегетације практичну обуку на терену.
– Предавањима желимо да подстакнемо грађане за пољопривредну производњу, али и њихову свијест да могу живјети од властитог рада на имању, нарочито у руралним подручјима – истакао је Нинић.

Извор: Општина Котор Варош