Бања Лука: Посјета јединицама локалне самоуправе у оквиру Програма постинвестиционе подршке

Представници Министарства за економске односе и регионалну сарадњу и Групације Свјетске банке, у сарадњи са општинским координаторима, посјетили су 16, 17. и 18. новембра 2016. године у склопу Програма постинвестиционе подршке инвеститорима у Републици Српској за 2016. годину,  град Зворник, општине Фоча и Билећа и том приликом обишли шест компанија DAŽ d.o.o. Зворник, BOLETUS REPUBLIKE SRPSKE d.o.o. Фоча, FL WOOD d.o.o. Фоча, PČELICA MAJA d.o.o. Билећа, TABAKOVIĆ d.o.o. Билећа и ELMAR-AROMA CARE  d.o.o. Билећа. Са представницима наведених компанија разговарано је о условима пословања у Републици Српској, о препрекама и проблемима са којима се компаније сусрећу у свом пословању, начинима да се исти превазиђу, те о плановима ширења пословања и приједлозима за унапређење пословног амбијента.
DAŽ d.o.o. Зворник са својим брендом Александрија један је од лидера у кондиторској индустрији у БиХ. Производни програм компаније обухватају линије за производњу штрудле, флипса, чајних пецива, ратлука и желеа, чоколаде и крема и линија за прераду воћа и поврћа.
BOLETUS REPUBLIKE SRPSKE d.o.o. Фоча почела је са радом 2012. године, а бави се прерадом гљива и воћа, производњом џемова, мармелада и домаће ракије. Фабрика има и погоне за сушење воћа у Рудом. Извозно су оријентисани и своје производе извозе на тржиште Италије, Француске и Русије.
FL WOOD d.o.o. послује од 2011. године са сједиштем у Фочи, на локацији Брод на Дрини, некадашње фабрике лесонит плоча у оквиру холдинга Маглић. Инвеститор производне линије у области дрвопрерађивачке индустрије у Фочи је предузеће „Fekry“ из Египта.
PČELICA MAJA d.o.o. основана је 1998. године на подручју општине Билећа, а основна дјелатност компаније је производња беби опреме и одјеће за дојенчад. Сировину за производе купују код провјерених произвођача из Ариља. Ријеч је о породичној фирми која континуирано улаже у проширење производних капацитета.
TABAKOVIĆ d.o.o. са сједиштем у Билећи бави се прерадом камена за уређење екстеријера и ентеријера. Камен обрађују по савременим свјетским технологијама и високим стандардима. Своје производе извозе на тржиште Црне Горе и Швајцарске.
ELMAR-AROMA CARE  d.o.o. из Билеће бави се откупом, прерадом и продајом љековитог и ароматичног биља и воћа из еколошки чистих подручја. Сва производња је органски цертификована код ECOCERT-a, Француска и NOP цертификата за USA тржиште. Сви козметички производи пласирају се са organic цертификатом „ECO Control-NaTrue“, Њемачка. Пласман откупљених и прерађених производа се врши на домаћем и на тржишту земаља Европске уније и Азије. Козметички производи пласирају се на ино тржишту са робном марком BELMAR-COSMETICS.
У Програм постинвестиционе подршке инвеститорима у Републици Српској тренутно је укључена 21 јединица локалне самоуправе у Републици Српској.

Извор: www.investsrpska.net