Бања Лука: Пословни сусрети добра прилика за сарадњу

Робна размјена између Републике Српске и Словачке у девет мјесеци ове године износи 90 милиона КМ, при чему Република Српска има суфицит, прије свега захваљујући инвеститорима из Словачке, који овдjе произведену робу пласирају на словачко и друга тржишта ЕУ, рекао је јуче предсједник Привредне коморе Републике Српске, Борко Ђурић, прије почетка Пословног форума „Република Српска – Република Словачка“.
Предсједник Ђурић изразио је очекивање да ће кроз разговоре са словачким привредницима бити отворена нова страница сарадње, те омогућена боља робна размјена од садашње.
– Очекујемо да ћемо приликом оваквих билатералних сусрета отворити и сагледати нове могућности јер се у словачкој делегацији налазе представници више привредних сектора – додао је Ђурић.
Делегацију из Републике Словачке, коју чине представници 19 компанија, предводио је министар спољних послова, Мирослав Лајчак.
– Ради се о предстваницима фирми које су већ присутне на овом подручју, али и онима који тек желе да успоставе контакт – рекао је Лајчак уз наду да ће овај скуп омогућити и конкретну сарадњу привредника.
Према његовим ријечима, словачки привредници највише су заинтересовани за електро-енергетски сектор, али и друге области.
– Словачка нуди широки простор за пословање и инвестиције. Наша економија ради веома добро, чак се може рећи да постоји и недостатак радне снаге, јер нам долазе нове инвестиције. Аутомобилски сектор је локомотива наше привреде – рекао је Лајчак, истичући да се неки дијелови за возила производе и у БиХ.
У Републици Српској Словачка има и велику инвестицију у области папирне индустрије – SHP Celex.

Извор: Привредна комора РС