Бања Лука: Представљени механизми подршке предузетницима са потешкоћама у пословању

„Како подржати поновне почетнике у пословању“ назив је онлајн радионице коју је Развојна агенција Републике Српске организовала данас у оквиру активности пројекта „Прихватање неуспјеха да би се олакшало пружање „друге шансе“ предузетницима у Дунавској регији“-DanubeChance 2.0. Радионица је дио Програма подршке предузетницима са потешкоћама у пословању који се проводи у оквиру овог пројекта, a који суфинансира Европска унија из фондова ERDF, IPA и ENI у оквиру Дунавског транснационалног програма. Циљ програма је пружање подршке предузетницима у превенцији кризе, стварању могућности поновног покретања пословне активности, информисању о алтернативним изворима финансирања и промоцији предузетништва «друге шансе».

Циљ данашње радионице, која је првенствено била намијењена представницима институција власти, институцијама/организацијама које пружају подршку предузетницима и финанансијским институцијама, био је да их информише о видовима подршке за ову групу предузетника у Републици Српској и Европској унији, као и механизмима подршке који постоје у другим земљама и могућностима њихове примјене у Републици Српској.

Учесницима радионице данас је представљен и Регионални акциони план за пружање „друге шансе“ предузетницима у Републици Српској.
Moртен Молер, менаџер пројекта „Early Warning Europe“ који се односи на механизам раног упозорења, представио је искуства и научене лекције из овог пројекта, који је примјер добре праксе из Европске уније.

У оквиру радионице разговарало се и о провођењу Регионалног акционог плана и могућностима примјене примјера добре праксе земаља Европске уније у Републици Српској.

Радионици су присуствовали представници Министарства привреде и предузетништва, Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, Привредне коморе Републике Српске, Пореске управе, АПИФ-а и локалних развојних агенција из Добоја, Бијељине, Угљевика, Требиња, Источног Сарајева, Градишке и Приједора.

5-modul annotation-2020-06-05-124114