Бања Лука: Прилика предузећима за увођење циркуларне и зелене економије у пословање

DIH ONEX успјешно је почео са имплементацијом EU Interreg дунавског пројекта Циркуларни иновациони хаб (CI-Hub).

Општи циљ пројекта је унапређење иновативних капацитета у мање развијеним регионима кроз коришћење предности циркуларне (или кружне) економије.

Фокус пројекта су мање развијене регије Западног Балкана, које карактеришу мали износи издвајања за истраживање и развој, мањи ниво патентних апликација, као и мањи ниво употребе ИКТ технологија у пословању предузећа. Пројекат је заснован на моделу преноса корисничког искуства у ланцима добављача у контексту индустрије 4.0.

Кроз предвиђене активности намјерава се створити нова вриједност заснована на принципима циркуларне економије (смањење, поновна употреба и рециклирање ресурса) са фокусом на два сектора: прерада пластике и метала и грађевинарство.

Специфични циљ пројекта је развити сет инструмената подршке предузећима у процесу увођења принципа циркуларне економије. Пројектне активности се односе и на развој нових алата за унапређење циркуларне економије у мање развијеним регионима, као и трансфер знања из развијених према мање развијеним регионима дунавске регије у области циркуларне економије.

Ово је прилика и домаћим предузећима да уведу принципе циркуларне и зелене економије у своје пословање.

У циркуларној економији, производи су дизајнирани тако да се оптимизује њихова корисност и животни циклус, промовише се поновна употреба, побољшава се сакупљање и улаже се у инфраструктуру да би се развила тржишта за рециклирани материјал који се затим поново користи за стварање оптимизованих производа.

Предвиђено је и креирање акцелерацијског програма из ове области на транснационалном нивоу, који ће бити први програм ове врсте развијен у ЕУ.

Пројектном је превиђање успостављање и тренинг центра који ће се бавити трансфером знања из иновативних региона Њемачке и Аустрије у остале мање развијене регионе дунавске регије.

У пројекту учествује 11 земаља дунавске макро регије и из сваке земље по један партнер.

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске стратешки је партнер у пројекту, а имплементатор пројекта Дигитални иновациони хаб ONEX.

Извор: ba.ekapija.com