Бања Лука: РАРС наградила најбоље пословне планове

Три најбоља пословна плана настала у оквиру радионице „Тестирање пословне идеје предузетника и израда пословног плана“, награђена су новчаним износима од 1.500 КМ, 1000КМ И 500 КМ.
Радионицу је марта ове године организовала Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у оквиру Европске мреже предзетништва, а била је намијењена младима.
– Након радионице, којој је присуствовало 20 кандидата, дали смо им рок од мјесец да направе властите верзије пословног плана. Стручна комисија је оцијенила те пословне планове и донијела одлуку да је најбољи пословни план „Подизање плантаже љеске“ Рајка Кецмана, на другом мјесту је Татјана Курузовић са „инвест КУ фарм“ и на трећем мјесту Јелица Растока са пословним планом „здрУЖИНА“ – каже Бојан Ћудић, руководилац Одјељења Европске мреже предузетништва.
Додаје да је Агенција врло задовољна проведеном обуком и најављује организовање нових радионица намијењених младима и женама предузетницама.
– У наредном периоду више пажње посветићемо реализацији самих идеја тако да ће Агенција пратити предузетнике у имплементацији и пружати им одговарајућу подршку  – истиче Ћудић.

rajko-kecmanДаљој подршци у реализацији своје пословне идеје нада се и првонаграђени Рајко Кецман, апсолвент на Шумарском факултету у Бањој Луци.
– Мој бизнис план односи се на подизање плантажа љеске. Одлучио сам се за ту идеју зато што се западни дио Босне и Крајина све мање баве узгојем љешника, а регион увози велике количине. Чак 90% увоза љешника долази из Турске и других земаља као што је Италија. Идеју планирам да спроведем у скорије вријеме, док завршим факултет, највјероватније док обезбиједим нека сигурнија средства и надам се да ће ми Агенција  помоћи у томе – каже Рајко.
Породично имање за бизнис намјерава искористити Татјана Курузовић, апсолвент на Економском факултету у Бањој Луци. Вјерује да би то у будућности могло бити самоодрживо.
Мој пословни план подразумијева узгој товних говеда. С обзиром да немамо довољно својих средстава ми бисмо почетни капитал – и у томе је заправо пословна идеја, прикупљали од корисника. Свако би уплаћивао износ за набавку једног грла и након 6 мјесеци или годину дана, добијао би уложени дио, а затим и принос на уложена средства – појашњава Татјана.

tatjana-kuruzovicЈелица Растока, студент Економског факултета у Бањој Луци жели основати предузеће из области здраве хране и увезати га са школама, вртићима и другим установама гдје бораве дјеца.