Бања Лука: Разматране могућности њемачке подршке сектору пољопривреде

На позив Министарства за храну и пољопривреду Савезне Републике Њемачке, представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, те представници Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и федералног министарства пољопривреде, присуствовали су у Берлину састанку који је имао за циљ разговор о могућностима техничке подршке њемачке стране за унапређење пољопривредног сектора у БиХ, као и испитивање могућности за сарадњу између Њемачке и БиХ у области пољопривреде.
Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске на састанку су представили платформу Републике Српске у којој је дат нагласак на потенцијалне програме подршке који су идентификовани од стране Републике Српске као најефикаснији или најпожељнији за ублажавање посљедица примјене Протокола уз ССП.
На састанку је закључено да ће разговори о могућностима помоћи Њемачке бити настављени на предстојећем министарском скупу 25.новембра у Црној Гори у присуству представника Европске комисије. Подсјећамо да је на састанку предсједника Републике Српске Милорада Додика и њемачког министра пољопривреде Кристијана Шмита договорено да се изнађу рјешења за помоћ Њемачке у санирању посљедица које ће на пољопривредни сектор у БиХ имати потписивање Протокола уз ССП. У том смислу је договорен наставак разговора са представницима њемачког министарства пољопривреде у Берлину, док би у међувремену Свјетска банка требала направити анализу штета које ће по пољопривреднике у БиХ настати након потписивања Протокола уз ССП.

Извор: Влада Републике Српске