Бања Лука: Разматране могућности унапређења сарадње са локалним развојним агенцијама и локалним заједницама

Развојна агенција Републике Српске одржала је данас редован годишњи Координациони састанак са представницима локалних развојних агенција и локалних заједница у Републици Српској. Као и претходних година, резимирани су резултати заједничких пројеката и активности и разматране могућности за унапређење сарадње.

Поздрављајући учеснике састанка, директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић истакао је задовољство постигнутим резултатима у заједничким активностима у претходном периоду. Он је рекао да РАРС нуди једнаке могућности свима и позвао локалне агенције и локалне заједнице које у претходном периоду нису препознале интерес да се активније укључе у све програме и пројекте који се проводе.

На састанку су посебно истакнути добри резултати сарадње у оквиру Акцелератор програма који је  намијењен почетницима у послу, обукама запослених у институцијама и организацијама на локалном нивоу  у области припреме и провођења развојних пројеката, сарадње на развоју предузетничке инфраструктуре што је веома важно за привлачење и реализацију улагања, развоју менторинг система подршке привредним субјектима, активностима у оквиру Европске мреже предузетништва и слично.

На састанку је било ријечи и о предстојећем 8. Међународном форуму о сарадњи који организују Развојна агенција Републике Српске и Развојна агенција Србије који ће се ове године одржати у Нишу 2. и 3. новембра. Представници локалних развојних агенција и локалних заједница позвани су да учествују у раду форума, као и да анимирају привредне субјекте са свог подручја да сикористе ову јединствену прилику за пословно повезивање, промоцију својих производа и услуга и стварање међународних партнерстава. Осим предузећа из Србије и Републике Српске, најављен је долазак предузећа из Словеније, Македоније, Турске и осталих земаља региона и Европе.