Бања Лука: Развој социјалног предузетништва стратешки циљ

Учесници конференције о социјалном предузетништву, која се данас одржава у Бањој Луци, поручили су да је овај начин пословања потребно ојачати законски, јер се тиме могу ријешити бројни социјални проблеми друштва.
Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Мира Васић истакла је да је један од циљева Владе Српске у новој Стратегији запошљавања управо развој социјалног предузетништва и то израдом платформе, стратешких циљева и, евентуално, доношењем закона.
– То треба да услиједи након низа активности и расправа како би се у наредне четири године дошло до квалитетног рјешења – рекла је Васићева.
Она је као један од видова социјалног предузетништва навела подстицај за самозапошљавање и запошљавање лица са инвалидитетом код послодаваца преко Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Српске.
– Према Закону о професионалној рехабилитацији Српске, Влада је од оснивања Фонда до краја 2015. године вратила послодавцима више од 15,5 милиона КМ, што служи за развој њихове предузетничке дјелатности. То је дало веома добре резултате – навела је Васићева.
Конференцију су организовали Удружење “Свјетионик” из Приједора и Агенција за сарадњу, едукацију и развој уз финансијску подршку ЕУ и пројекта запошљавања младих /YEP/. Скуп подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Бањалука колеџом и Министарством рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Извор: СРНА