Бања Лука: Реализовано 18 пројеката у оквиру финансијског механизма

У Републици Српској до сада је, у оквиру финансијског механизма, реализовано 18 пројеката укупне вриједности два милиона КМ, изјавила је јуче шеф Сектора за рурални и регионални развој Развојног програма УН у БиХ Адела Поздер Ченгић.
-Путем ових пројеката дата је подршка руралном развоју у области пољопривреде за нешто више од 700 домаћинстава у Републици Српској – рекла је новинарима у Бањалуци Ченгићева након презентације финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Српској.
Према њеним ријечима, финансијски механизам успостављен је са примарним циљем да подржи развојне приоритете који су засновани на потребама становника локалних заједница и произилазе из локалних развојних стратегија.
– Овим механизмом се пружа подршка и спровођењу стратешких докумената Републике Српске. Надамо се да ће Влада Српске ускоро преузети потпуно власништво над финансијским механизмом и увећати средства за пројекте у наредним циклусима – каже Ченгићева.
Она је рекла да је средства за трећи и четврти циклус обезбиједила ЕУ, наводећи да се трећи циклус реализује путем девет пројеката. Шеф финансијског механизма Мирко Бошњак нагласио је да овај механизам прате правила и процедуре које се примјењују за додјелу средстава из фондова ЕУ и да је ово припремна фаза за период када европски фондови буду доступни у већој мјери у односу на садашње нивое. Он је рекао да ће за четврти циклус, оквирно, бити доступно око 800.000 КМ. Начелник општине Чајниче Горан Караџић рекао је да је у овој локалној заједници путем финансијског механизма покренут озбиљан пројекат развоја производње малине. Према његовим ријечима, да би то било успјешно, морала се обезбиједити и хладњача која би дала сигурност произвођачима малина.
– Хладњача је у функцији и очекујемо конкретне резултате. Неће то бити само хладњача за малине, већ се може користити и за друге пољопривредне производе – навео је Караџић.
Директор за сарадњу у Амбасади Швајцарске у Бих Барбара Детвајлер Шојер каже да је резултат пројеката који су до сада реализовани то што 120.000 људи има боље услуге у јавном сектору.
– Имајући у виду успјех финансијског механизма и користи које су остварене за локални развој, позвала бих Владу Српске да додатно подржи овај механизам као истински домаћи инструмент и да прошири финансијски и секторски домен – навела је Шојерова.
Средства за функционисање финансијског механизма за финансирање пројеката локалног развоја у прва два циклуса обезбиједили су Влада Швајцарске, у сарадњи са УНДП-ом и Влада Републике Српске посредством Министарства финансија. У првом циклусу за финансирање пројеката Влада Швајцарске је обезбиједила 528.000 КМ, а Влада Српске 172.000 КМ. У другом циклусу Влада Швајцарске обезбиједила је 442.570 КМ за финансирање пројеката, а Влада Српске 385.200 КМ. Средства у трећем циклусу обезбиједили су Влада Републике Српске и ЕУ, свако по 400.000 КМ. Финансијски механизам је резултат заједничке иницијативе Министарства финансија, Министарства управе и локалне самоуправе Српске, Владе Швајцарске, УНДП-а и Инвестиционо-развојне банке Српске.

Извор: СРНА