Бања Лука: Средства за подршку привреди из Фонда солидарности

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је јуче у Бањалуци да је Управни одбор Фонда солидарности за обнову Српске донио одлуку о додјели новчаних средстава за подршку привреди у Бањалуци, Бијељини и Приједору у износу од по два милиона КМ. Цвијановићева је навела да ће новчана средства бити дозначена и Лакташима у износу од милион КМ, Модричи 900.000, Шековићима 500.000 КМ и Доњем Жабару 100.000 КМ.
– Задужују се локалне заједнице да у сарадњи са удружењима привредника доставе спискове корисника, односно свих који су током поплава претрпјели штету на основу чега је направљена процјена и унесена у регистар штете – рекла је новинарима Цвијановићева, након сједнице Управног одбора Фонда солидарности за обнову Српске.
Она је подсјетила да је Управни одбор Фонда солираности за обнову Републике Српске раније одлучио да за подршку привреди у Добоју додијели шест милиона КМ и у Шамцу – три милиона КМ.
Цвијановићева је нагласила да је Управни одбор данас одоборио и захтјеве за суфинансирање пројеката у износу од 2,4 милиона КМ.
– То се односи на “Поште Српске”, Фонд ПИО, Институт за испитивање материјала и конструкција, општине Вукосавље, Челинац, Брод и Лакташи, те град Бијељину. Ријеч је о пројектима санације путева, гријања, водовода – додала је Цвијановићева.
Она је напоменула да су данас донијети налози за плаћање за извршене радове у износу вишем од милион КМ у Зворнику, Приједору, Бањалуци, Челинцу.
– Усвојили смо финансијски извјештај Фонда за прошлу годину, када су приходи износили 16. 927,344 КМ, расходи 9.297,043 КМ, а стање на рачунима било је 35,2 милиона КМ – прецизирала је Цвијановићева.
Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић захвалио је што је Приједор добио наведени износ средстава.
– Привредници ће добити дио средстава на основу расподјеле коју ћемо урадити са њиховим удружењем. Важно је што смо добили и средства за обнову инфрастутуре, те што је Влада помогла грађанима након поплава 2014. године – рекао је Ђаковић.

Извор: СРНА