Бања Лука: РС пожељна дестинација за стране инвеститоре

Mинистар индустрије енергетике и рударства Петар Ђокић разговарао је јуче у Бањој Луци са предсједником округа Воломин Казимиерз Раковским који је предводио делегацију из Републике Пољске, о могућностима инвестирања у Републику Српску. Министар Ђокић је истакао да је Република Српска геостратешки пожељна дестинација за страна улагања и да има велике потенцијале у области индустрије и туризма.
– На данашњем састанку смо договорили да се ради на припреми споразума о сарадњи са округом Воломин – истакао је Ђокић и додао да ће то бити вид шире друштвене сарадње у оквиру које ће Република Српска и Пољска сарађивати не само у области економије, него и образовања и културе.
Представници округа Воломин су истакли да су заинтересовани за сарадњу са Српском због њене отворености према страним инвеститорима, природних ресурса којима располаже, као и релативно јефтине цијене електричне енергије. Изразили су спремност да инвестирају у Републику Српску и позвали предузетнике из Српске да посјете Пољску и учествују на конгресу Економског форума у марту, гдје ће кроз директне сусрете са пољским привредницима конкретизовати могућности сарадње. Поред делегације из Пољске, састанку су присуствовали и предсједник Подручне привредне коморе града Бања Лука Горан Рачић и директор предузећа „Космос” а.д. Бања Лука Душан Вјештица.

Извор: Влада Републике Српске