Бања Лука: За иновације у привреди 14,5 милиона КМ

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић изјавио је у Бањалуци да републички буџет тренутно располаже са 14,5 милиона КМ средстава намијењених прије свега за повећање технолошког нивоа, односно за иновације у привреди.
Митровић је нагласио да се већа пажња мора посветити унапређењу технолошког нивоа саме производње јер је то покретач комплетне економије Српске, и истакао да је битна иновативност јер је то оно што друштво вуче напријед.

“Морамо бити свјесни чињенице да је технолошки ниво привредних активности у Републици Српској на доста ниском нивоу. То, прије свега, говори да ми у прерађивачкој индустрији и у привреди производимо производе нижег степена финализације”, рекао је Митровић на панелу под називом “Убрзани технолошки развој – пут конкурентности и бољег животног стандарда” у оквиру пословне конференције под називом “Изазови и будућност пословања #3”.

Он је указао да је то један од већих проблема који генерализује све остале факторе, прије свега запошљавање, квалификациону структуру, плате.

Према његовим ријечима, потребно је потрудити се да оно што се производи и извози буде што финалније обраде, односно да се производе финални производи.

Митровић је нагласио да једно од опредјељења Владе Републике Српске јесу подстицаји, односно субвенције технологијама и иновацијама већег технолошког нивоа, односно подизање саме привреде на већи технолошки ниво јер се тиме стварају услови и за повећање продуктивности и конкурентности домаће привреде у Српској, БиХ, али и ЕУ.

“Ако погледамо колико издвајамо за подстицаје управо привредним субјектима који пуне буџет, онда је то занемарљиво. Јасно је да морамо већу пажњу посветити унапређењу технолошког нивоа саме производње, јер је то покретач комплетне економије Српске”, нагласио је Митровић.

Он је навео да је у прошлој години било 212 привредних субјеката који су конкурисали за подстицаје за директна улагања, као и податак за ову годину – да је конкурисало око 320 привредних субјеката, што говори да су привредни субјекти заинтересовани за републичку помоћ.

“Ако желимо савремену и модерну технологију, морамо имати обезбијеђен кадар који ће то пратити. Образовни систем мора да образује кадар који тржиште тражи. Тренутно имамо предузетнике који због своје конкурентности и продуктивности набављају високопродуктивне и технолошке линије и технологије, управо да би могли изаћи на тржиште, а за тако нешто потребан им је и кадар”, навео је Митровић и додао да такав кадар неко мора да оспособи, а то није могуће преко ноћи.

Митровић је рекао да одређени привредни субјекти набавком нових технологија омогућавају, прије свега, младим људима да могу обављати праксу код њих на савременим технологијама.

Извор: СРНА