Бања Лука: За повећање плата 1,8 милиона КМ подстицаја

Mинистарство привреде и предузетништва Републике Српске је закључно са 6. априлом 2022. године одобрило средства у износу од око 1,8 мил КМ за 174 привредна субјекта који су исплатили увећану плату за 4.406 радника, саопштено је из Министарства.

Привредни субјекти који су повећали плате радницима у петом обрачунском периоду (јул-децембар 2021. године) имали су могућност да до 1. марта 2022. године поднесу захтјев путем апликације е-подстицај која се налази на сајту Министарства привреде и предузетништва.

Захтјеве за подстицај за повећање плате радника, за пети обрачунски период, путем апликације је поднијело укупно 576 привредних субјеката који су повећали плате за 23.597 радника, наводи се у саопштењу.
Исплата наведених средстава је у току те ће у наредном периоду бити обрађени и преостали захтјеви за подстицај за повећање плата.
Када је ријеч о дјелатностима привредних субјеката, овом подстицајном мјером су обухваћени сви привредни субјекти који послују у области производне, трговинске и услужне дјелатности, а највише интересовања су изказали привредни субјекати из прерађивачког сектора, наводи се у саопштењу.
Из Министарства привреде и предузетништва подсјећају да је за прва четири обрачунска периода, од јула 2019. године до јуна 2021. године донесена рјешења за 2.034 захтјева привредних субјеката којима су одобрена и исплаћена средства у укупном износу од око 22 мил КМ.
Подстицајна средства су исплаћена привредним субјектима у којима је повећана плата једном или више пута за око 32.000 радника, а исти послују у 45 општина и градова Републике Српске, истиче се у саопштењу.

Извор: ba.ekapija.com